13. IZDANJE

ZAGREB FILM FESTIVAL SE OKREĆE IGRANOM FILMU Zbog usklađivanja sa svjetskim festivalima održava se u studenom

 ZFF
Od ove je godine fokus glavnog programa na igranim filmovima, a među novitetima u popratnom programu su raritetni istočnoeuropski hororci

Zagreb Film Festival ove će se godine prvi put umjesto već tradicionalno u listopadu, održati u studenome, točnije od subote, 14. do nedjelje, 22. studenoga. Naime, organizatori su u želji da osiguraju još kvalitetniju i raznovrsniju filmsku ponudu, uskladili kalendare s najprestižnijim svjetskim festivalima, poput Venecije i Toronta te s partnerskim festivalom LIFFE iz Ljubljane, pa tako ZFF ove godine stiže kasnije, no i dalje ostaje nezaobilazni dio zagrebačke jesenske ponude.

ZFF je od samog početka programski usmjeren k predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora, a u glavnom programu kroz proteklih 12 godina natjecali su se danas renomirani redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, Uberta Pasolinija...

Od ove je godine fokus glavnog programa na igranim filmovima te će dokumentarni filmovi biti prikazivani isključivo u popratnim programima. Nezaobilazni dio glavnog programa ZFF-a čine Kockice, program povećen recentnom domaćem kratkom metru, koje ove godine slave deset godina postojanja što će Festival prikladno obilježiti popratnim aktivnostima.

100 godina Orsona Wellesa

Uz glavni program, ZFF i ove godine donosi već poznate popratne programe: Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca predstavit će debitantske naslove značajnih bosanskohercegovačkih redatelja, a Velikih 5 već tradicionalno donosi odabrana nova ostvarenja iz najvećih europskih kinematografija. Popratni program uključuje i nekoliko atraktivnih noviteta: Making of - program koji će filmljupcima dati uvid u još jednu zanimljivu dimenziju procesa nastanka filmova, te program istočnoeuropskih horora koji donosi filmske raritete nastavljajući se na ZFF-ov kinotečni žanrovski program (poput istočnoeuropskih vesterna i SF-ova).

Filmske sladokusce zasigurno će posebno razveseliti vijest da ZFF retrospektivom filmova Orsona Wellesa obilježava 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti ovog kultnog redatelja čiji se važan dio stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:37