61. BERLINSKI FILMSKI FESTIVAL

Wim Wenders i Herzog dolaze na Berlinale sa 3D filmovima

ZAGREB - Vestern “True Grit” braće Coen, “Koriolan” Ralpha Fiennesa, te novi naslovi Wima Wendersa , Wernera Herzoga i Bele Tarra igrat će u programu 61. berlinskog filmskog festivala koji počinje 10. veljače.

Mlađi autori

U natjecateljskom dijelu festivala - čiji program je objavljen u utorak - bit će šesnaest filmova. Glavninu programa ove godine čine mlađi i manje poznati autori, no u konkurenciji su i “Torinski konj” Bele Tarra, Fiennesov “Koriolan” te “Noćne priče”, animirani 3D film slavnog francuskog animatora Michela Ocelota . U konkurenciji najviše filmova ima SAD (četiri), te Njemačka (tri). Hrvatskih filmova u službenom programu nema, kao ni filmova iz bivše Jugoslavije, a od kinematografija iz susjedstva film u glavnom programu imaju Mađarska (Tarrov “Torinski konj”) te Austrija (“Moj najbolji neprijatelj” Wolfganga Murnbergera).

Izvan konkurencije

Zanimljivost je da su ove godine u programu čak tri 3D filma: osim Ocelotovog crtića, tu je plesni 3D film “Pina” Wima Wendersa te 3D dokumentarac “Špilja zaboravljenih snova” Wernera Herzoga. Festival će jednu projekciju posvetiti i utamničenom iranskom režiseru Jafaru Panahiju .

Bit će prikazan njegov film “Ofsajd” koji je 2006. u Berlinu i nagrađen.

Već je ranije objavljeno kako će “True Grit” braće Coen otvoriti festival. Taj vestern koji je već krenuo u angloameričku distribuciju igrat će u Berlinu izvan konkurencije za nagrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:13