PIŠE JURICA PAVIČIĆ

VIDEO: 'ZOOTROPOLA' - ŽIVOTINJSKA UTOPIJA U KOJOJ SE OGLEDA DANAŠNJA AMERIKA Disney odavno nije bio u ovakvoj formi

 Promo

Tijekom dugih desetljeća, Disney je bio praktički monopolist u industriji dugometražnih kino-crtića. Studio iz Burbanka je tijekom 40-ih kino crtić pretvorio u održivi biznis, postavio je i pravila igre, ali i zadugo monopolistički stilski model.

No, 21. stoljeće nije mazilo Disneyjev kino program. Nakon uspjeha tijekom 90-ih (“Kralj lavova”), Disneyjevi su kino crtići u ovom stoljeću u usporedbi s Pixarom i Dreamworksom izgledali i koncepcijski i tehnološki zastarjelo. Sredinom prošlog desetljeća činilo se da će Disney nakon niza poluneuspjeha sasvim dići ruke od svog davnašnjeg “core businessa”. U tom je razdoblju čudnom korporacijskom matematikom Disney postao vazal svog vlastitog vazala (Pixara), no crtići su im i dalje bili druga liga. A onda se “Disney” - kad je zagustilo - vratio onom što mu ide: princezama. Dogodio se fenomen “Frozen” - i s kino ekrana se spustio na torte vaše djece.

“Zootropola” redatelja Byrona Howarda i Richa Moorea ukupno je 55. Disneyjev kino crtić, i prvi koji je nastao po originalnoj ideji nakon fenomenalnog uspjeha “Frozen”.

Djevojčice će možda biti razočarane ako napišem da “Zootropola” baš nimalo ne nalikuje na bajku o Elsi i Anni. Ali - ne bi trebale. Jer, “Zootropola” je vjerojatno najbolji Disneyjev crtić u ovom stoljeću.

Scenarij Jareda Busha zbiva se u utopijskom životinjskom svijetu u kojem je predatorstvo dokinuto, životinje žive u suživotu, a glavni grad Zootropola je veliki megalopolis podijeljen prema klimatskim zonama (tundra, pustinja, prašuma..). Junakinja filma je zečica iz provincije ( Martina Čvek) koja pošto-poto želi ući u policiju Zootropole, kojom dominiraju krupne zvjerke. Šef policije ( Nikša Butijer) pri tom je šikanira i podcjenjuje. Junakinja filma samoinicijativno počinje istragu nestanka jedne lasice, a pri tom joj je od pomoći sitni kriminalac lisac ( Filip Riđički) koji inače šverca sladoled. Stvar se uskoro pretvara u razmjerno ozbiljan krimi zaplet koji bi s neznatnim preinakama mogao proći u kakvom romanu Raymonda Chandlera ili Jamesa Ellroya, ili u filmu u kojem bi umjesto kreatura s CGI krznom istragu vodio Humphrey Bogart. Zec lupež i nadobudna policajka početnica uskoro razotkrivaju elaboriranu spletku koja kao u najboljim “hard boiled” klasicima vodi visoko u sfere politike.

Sve se to - pak - događa u svijetu koji je očita alegorija današnja Amerike. “Melting pot” ne postoji, tu je “salad bowl”, a ta “salatna zdjela” funkcionira tako da različite vrste/rase žive jedne do drugih, no ne i s drugima. Društvo je teoretski multikulturalno, ali rasječeno po etničkim kvartovima, a predrasude se samo gomilaju.

Još od Pixarovog “Wall-E” - ukratko - nismo vidjeli srednjestrujaški crtić koji je ovako izravno tematizira krupnu političku temu. Pri tom film pomalo robuje Disneyju svojstvenoj didaktičnosti, i pokatkad (osobito prema kraju) ostavlja dojam socrealističke moralke. No, usuprot toj mani film ima puno vrlina. Ikonografski je maštovit, ima niz zanimljivih likova, te par finih satiričnih uboda (poput šaltera administracije na kojem rade - ljenjivci!). Povrh svega, “Zootropola” funkcionira kao sasvim uspjeli tvrdo-kuhani krimić.

“Disney” - ukratko - odavno nije bio u ovakvoj formi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:29