PIŠE JURICA PAVIČIĆ

VIDEO Urnebesno smiješna irska komedija 'Čuvar zakona': Kad je drot zabavni kurvar i multiovisnik

U trenutku kada vam se učini da je 'The Guard' film koji ste vidjeli sto puta, odmah vam postane jasno kako ne možete biti više u krivu

Početak filma “The Guard” (Čuvar zakona) Irca Johna Michaela McDonagha ne može biti konvencionalniji nego što jest: irska priobalna provincija, smiješni policajac Gerry Boyle ( Liam Gleeson) i ubojstvo koje presiječe mirni malomišćanski život.

U tom trenutku, čini vam se da ste taj film vidjeli sto puta, da već znate kako će prostodušna mudrost malog čovjeka pobijediti internacionalni kriminal, te da je “The Guard” zapravo nešto poput “Farga”, ali s ljepšim pejsažima i boljom pivom.

Politička nekorektnost

Krivo. Ako ste načas pomislili da gledate irsku varijaciju klasika braće Coen, taj se dojam rasprši već u trećoj sceni, kad glavnog junaka pozovu u grad na brifing s agentom FBI pristiglim iz Amerike ( Don Cheaddle). Scena koja će uslijediti takav je rafalni bombardman političke nekorektnosti, rasističkih i kulturalnih klišeja, te bezobrazluka općeg tipa, da vam odmah postane jasno kako McDonaghov film “Fargu” nije ni nalik.

Dok je “Fargo” bio film koji glorificira monotoni, nezanimljiviji svijet malih dobrih ljudi iz malih anonimnih gradova, junak “Čuvara zakona” sve je prije nego dobar, običan i nezanimljiv. Gerry Boyle je hodajuća anarhija, kurvar, naprzica i multidisciplinarni ovisnik, čovjek koji izgleda kao heroj “Bad Lieutenanta” koji je naučio irski akcent i naglo počeo raditi svoj posao kako spada.

U osnovi mješavina proceduralnog krimića, akcijskog filma i buddy-buddy filma, “The Guard” donosi par prema kojem su Gibson i Glover gotovo blizanci.

Dvonožni paradoksi

Irski pozornik (“guard” - zato naslov filmu) Boyle ne može biti veći bludnik i imati poganiju jezičinu, a njegov američki partner pristojni je, obrazovani crnac, pravi izdanak američke puritanske kurtoazije. Oni imaju samo nešto zajedničko - ni jedan ni drugi nisu korumpirani, a u europskom krimiću to već može prouzročiti belaj. Ako su obojica čudaci, nisu međutim i jedini u filmu. McDonaghov krimi-mikrokozmos napučuju sve sami dvonožni paradoksi, homoseksualci bombaši IRA-e, depresivni gangsteri, ubojice koji citiraju filozofe.

John Michael McDonagh - Irac rođen u Londonu - do “Čuvara zakona” imao je samo jedan zvučniji filmski kredit - scenarij za izvrsni australski spektakl “Ned Kelly” Gregory Jordana - i bio je manje poznati brat slavnijeg dramatičara Martina McDonagha, režisera filma “In Bruges” (opet s Gleesonom!), ali i vrlo uvaženog teatarskog pisca. S “The Guard” stvari su se prilično promijenile, jer je film doživio i kritički uspjeh i respektabilnu gledanost, čemu se teško čuditi.

Mahnita vožnja

“The Guard” je pravi vrtuljak oštrog, apsurdnog dijaloškog humora, film u kojem se stalno pitate dokle ta mahnita vožnja po oštrici uopće može ići. Možda uz izuzetak Ianuccijeve političke komedije “In the Loop” dobrih se pet godina nisam u kinu tako smijao kao gledajući “Čuvara zakona”.

S Ircima i Englezima, čini se da je očito nešto u vodi. S McDonaghovima, možda čak i u mlijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:06