ODLAZAK LEGENDE

VIDEO: UMRLA SHIRLEY TEMPLE Hollywood oplakuje svojunajmlađu dobitnicu nagrade Oscar

(FILES) This undated photo show US child film star Shirley Temple. Hollywood star Shirley Temple has died at the age of 85, US media has announced on February 11, 2014. During 1934-38, the actress appeared in more than 20 feature films and was consistantly the top US movie star. Shirley Temple Black was US Ambassador to Ghana and to Czechoslovakia. AFP PHOTO HORESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

Američka glumica Shirley Temple Black, koja je osvojila Hollywood kao zvijezda dječjih filmova, preminula je u 85. godini, objavio je njezin agent u novinskom priopćenju.

Umrla je okružena članovima obitelji i skrbnicima u noći sa ponedjeljka na utorak.

Najpoznatija je po ulogama u filmovima "Bright Eyes, "Heidi" i "Curly Top", snimljenima u 30-tim godinama prošloga stoljeća.

Najmlađa osoba koja je dobila Oscar je Shirley Temple, koja je te davne 1934. imala pet godina, a dobila je tzv. počasnog Oscara za postignuće u nekoliko filmova.

Rođena je 23. travnja 1928. godine u Kaliforniji. Svoj prvi ugovor dobila je kada je imala samo tri godine. Glumila je u seriji niskobudžetnih filmova poznatima kao "Baby Burlesques". Njezina majka prepoznala je urođeni talent za ples kod Shirley i upisala ju na tečaj plesa sa 3 i pol godine. Kada joj je bilo samo 6 godina potpisala je ugovor sa Fox Film Corporation za svoju prvu hollywoodsku ulogu u Carolini.

Snimila je za isti studio još osam filmova. Glumica, pjevačica i plesačica sa zlatnim kovrčama i zaraznim optimizmom postala je hollywoodska dječja senzacija.

Američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt nazvao ju je "Mala Miss Čudo" jer je dizala moral američkom narodu u vrijeme teške ekonomske krize.

- Sve dok naša zemlja ima Shirley Temple, sve će biti u redu - rekao je jednom Roosevelt.

Njezina je popularnost ulaskom u adolescenciju blijedila. Teško je dobivala uloge nakon što je snimila film "Fort Apache" sa Johnom Waynom. Njezina filmska karijera završila je prije nego što mnogima u Hollywoodu i započne. Do svoje 1940. godine, kada je imala samo 12 godina, već je snimila 43 filma.

Nakon karijere u showbizu bavila se politikom i diplomacijom. Natjecala se za američki Kongres, no nije uspjela. Bila je američki veleposlanik u Gani i Čehoslovačkoj te u UN-u.

Imala je dva braka. Godine 1945. udala se za glumca Johna Agara s kojim je imala kćer, no razveli su se četiri godine kasnije. S kalifornijskim poduzetnikom Charlesom Aldenom Blackom bila je u braku od 1950., pa sve do njegove smrti 2005. Imali su dvoje djece.

Shirley Temple: dječja superzvijezda koja je Amerikance izvlačila iz depresije

Rođena u travnju 1928., karijeru je počela s tri godine, a sa šest je već bila slavna. Filmovi "Mala gospođica Marker" i "Sjajne oči" s pjesmom "On the Good Ship Lollipop" koja će postati njezin zaštitni znak, vinuli su je u orbitu.

Postala je nacionalna institucija po kojoj su izrađivali lutke i oblačili ih u njezine filmske haljinice. Bila je među prvim zvijezdama koje su uživale plodove pojave marketinškog mentaliteta.

U deset godina snimila je četrdesetak filmova, uključujući hitove Sada i zauvijek, Mali pukovnik, Heidi, Mala Willie Winkie, nastupajući s tadašnjim holivudskim velikanima.

Bila je superzvijezda prije nego li je taj pojam izmišljen. Imala je osam godina kada je pitala majku zašto svi kliču kad je vide. "Zato jer ih tvoji filmovi čine sretnima", odgovorila je.

Dječja karijera završila joj je s 12 godina, snimila je kasnije nekoliko filmova kao tinejdžerica, uključujući i jedan s budućim predsjednikom Ronaldom Reaganom.

Godine 1950. udala se za Charlesa Blacka, a taj je brak trajao sve do njezine smrti. Pedesetih godina uključila se politiku i kao republikanska kandidatkinja neuspješno se početkom šezdesetih kandidirala za Kongres.

Ostala je, međutim, politički aktivna, sudjelovala u Nixonovoj kampanji i kasnije imenovana veleposlanicom u Gani. Godine 1989. George H.W. Bush postavio ju je za veleposlanicu u tadašnjoj Čehoslovačkoj, u ono doba osjetljivo diplomatsko mjesto rezervirano za karijerne diplomate.

Svoju holivudsku karijeru smatrala je dobrodošlim dodatkom političkoj. "Političari su isto glumci, zar ne?", rekla je jednom.

Temple je 1972. oboljela od raka dojke i podvrgnuta je mastektomiji. Javno je govorila o bolesti i operaciji kako bi eudicirala Amerikanke o tom problemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:56