FRANCUSKI FILM

VIDEO: POLIMAC Bizarna komedija o avanturi stroge sutkinje i ludog lopova

Lanjska sezona nije bila plodna po francusku kinematografiju

Još jedna čudna odluka na dodjeli ovogodišnjih Césara: nagradu za najbolji scenarij dobio je Albert Dupontel za film “9 mjeseci strogog zatvora”, a najboljom glumicom proglašena je karakterna glumica Sandrine Kiberlain (“Polisse”), koja u njemu igra glavnu ulogu. U oba slučaja minoriziran je “Adelin život” Abdellatifa Kechichea, superiornog scenarija i glumačke izvedbe Lée Seydoux, ali struka očito nije cijenila njegov uspjeh, važnije su im bile svađe oko toga kako je nastalo to izuzetno ostvarenje.

“9 mjeseci strogog zatvora” je komedija, tanjušno ostvarenje u žanru u kojem su Francuzi inače majstori: protagonisti su ambiciozna sutkinja, radoholičarka koja je trenutak slabosti uoči Nove godine platila neželjenom trudnoćom, a da sve bude još gore, slučajni otac je provalnik, optužen za sakaćenje i gutanje očiju svoje žrtve.

Dupontelov adut je ubrizgavanje groteske u benigni zaplet, no kako mu film ne traje ni sat i pol, imate dojam da je izostavio još poneku “ruku” scenarija. Lanjska sezona nije bila plodna po francusku kinematografiju, tim je smješnije što je kažnjen film koji je gotovo jedini zadržao visoke standarde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:51