INTERVJU

VIDEO: NOVI ROBOCOP 'Kao da se ponovno rađate usred noćne more'

Remake je režirao talentirani José Padilha koji se proslavio svojim filmovima o brazilskim elitnom policijskom odredu

Joel Kinnaman, rođen kao Charles Joel Nordström u Stockholmu od majke Šveđanke i oca Davida Kinnamana, Amerikanca koji je napustio SAD u razdoblju Vijetnamskog rata, nakon glavne uloge u američkoj krimi-seriji 'The Killing' pojavit će se kao Robocop u svom holivudskom debiju. Pored njega, filmska ekipa obuhvaća glumačke zvijezde kao što su Gary Oldman, Michael Keaton i Samuel L. Jackson.

Kao dijete, priznaje Kinnaman, gledao je orginalnog Robocopa (iz 1987.) dvadesetak puta. Kada je doznao da se priprema remake ovog filma, pomislio je kako uspjeh tog projekta ovisi o redatelju koji se toga prihvati, a kada je doznao da se radi o brazilskom filmašu Joséu Padilhi, uzbudila ga je pomisao da sudjeluje u filmu jer je Padilha vrlo zanimljiv i talentiran filmaš koji se proslavio svojim filmovima o brazilskim elitnom policijskom odredu.

Joel Kinnaman: Najteže mi je bilo probuditi se kao RoboCop

Kako je prošao prvi susret s brazilskim redateljem? "Ispričao mi je svoju viziju ovog filma, što sam doživio kao vrlo hrabru, ali i izazovnu ulogu za mene kao glumca, kako u intelektualnom, tako i u fizičkom pogledu. Stoga me je to doista angažiralo u procesu pokušavanja da dođem do te uloge", ispričao je Joel Kinnaman.

Robocop je policajac Alex Murphy koji voli svoj posao i svoju obitelj i trudi se raditi najbolje što može u korumpiranom sustavu sve dok mu iznenadni događaji potpuno ne promjene život. Film uvodi i motiv dronova, bespilotnih letjelica kojima Amerika vodi svoje ratove dilje svijeta, a sada ih vojna korporacija želi dovesti na američke ulice.

Koja je scena u filmu Kinnamanu predstavljala najteži glumački zadatak? "Scena u kojoj se moj lik budi kao Robocop, to je iskustvo koje potpuno mijenja stvarnost. Kao da se ponovno rađate usred noćne more, radi se o nadrealnoj situaciji s mnoštvom različitih emocija koje se trebaju pokazati. Ta scena je zahtjevala naporne pripreme jer se radi o mnogo boli kroz koje on prolazi, ali to je nešto s čime ja moram živjeti i isprobavati u svojoj glavi sve do snimanja."

U toj sceni glumi nasuprot Garyja Oldmana, koji tumači ulogu dr. Dennetta Nortona, znanstvenika koji vodi RoboCop program. "To je bila nevjerojatna sreća da glumim s njim jer je on fenomenalan glumac koji uvijek ima istinu u svojim očima. Gary je sjajan partner na snimanju", kaže Joel Kinnaman.

AFP

Ekipa RoboCopa: Michael Keaton, Abbie Cornish, Gary Oldman i Joel Kinnaman

Jedna od glavnih stvari koje se pamte o RoboCopu je odijelo koje nosi?

"To je postalo veliki dio uloge. Trebalo mi je oko pola sata da ga obučem, a sastavljeno je od mnogo dijelova koje je potrebno spojiti. Stoga je nošenje tog odijela potpuno promjenilo način na koji se krećem. Iako moram priznati da mi je bilo pomalo neugodno, jer teži 15 kilograma, naviknuo sam se. I ako bih pomislio ujutro 'uh, opet moram ovo staviti na sebe', samo bih se podsjetio koliko sam sretan što se nalazim u toj ulozi", otkrio je Kinnaman.

RoboCop u borbi koristi mnogo oružja, ali i borilačke vještine?

Kinnaman: Učio sam neke pokrete brazilskog jujitsua prilagođene ograničenjima RoboCopova odijela, ali i ponešto tajlandskog boksa.

Koliko je različit stil novog filma o RoboCopu u odnosu na staru verziju?

Kinnaman: Režirala su ga dva vrlo različita redatelja što se prirodno reflektira na tonu dva različita fima. No, ipak smo zadržali ponešto od satiričnosti...

Novi RoboCop se prikazuje u hrvatskim kinima od četvrtka 6. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:34