PREPORUKE NENADA POLIMCA

VIDEO: Najbolji filmovi za romantičnu večer na kauču

Filmski kritičar Jutarnjeg lista odabrao je top 10 prigodnih filmskih klasika

Što gledati za Valentinovo? Na televiziji se ne nudi bog zna što, osim Zgodne žene na RTL-u, u kinima nas uvjeravaju da je “Pedeset nijansi sive” pravi odabir za proslavu praznika zaljubljenih, međutim, po prvim glasinama bit će da baš i nije tako, priče o seksualnoj ovisnosti puno su efektnije obrađene u filmovima “Posljednji tango u Parizu” i “Devet i pol tjedana”. Ne preostaje drugo nego pretražiti online videoteke ili bogate kućne kolekcije. Pronađete li tamo neki od dolje navedenih naslova, nećete pogriješiti ukoliko se za njih odlučite, bez obzira koliko ste ih već puta dosad gledali.

Zameo ih vjetar

Film iz 1939. koji je desetljećima slovio kao najveći hit svih vremena, prvi koji je uspio izboriti tada rekordnih devet Oscara, istodobno je povijesni spektakl ali i vrlo efektna ljubavna priča koja ne završi jako dobro: usred Amerike opustošene građanskim ratom, svojeglava Južnjakinja Vivien Leigh shvati da zapravo voli muževnog Clarka Gablea a ne eteričnog Lesliea Howarda, međutim, prekasno.

Zgodna žena

U nekoj drugoj prigodi ovo bi bila priča za meki pornić, no majstor romantičnih komedija Gary Marshall povukao je dobar potez kada ju je uvio u holivudski glamur: ona je, dakle, skromna prostitutka, a on bogati biznismen koji je naruči za seansu seksa, međutim, Julia Roberts i Richard Gere igraju ih kao da su u pitanju Pepeljuga i očaravajući princ.

Kratak susret

U ovom engleskom filmu iz 1945. i danas uživaju sve generacije. Udana žena Celia Johnson ima romansu s Treworom Howardom koga je slučajno upoznala. Kada im se pruži prilika za seks , oboje se ustegnu. Beskrajno romantičan i lijep ljubić u kojem važnu ulogu ima glazba Sergeja Rahmanjinofa.

Doktor Živago

Roman nobelovca Borisa Pasternaka bavi se - između ostalog - i oktobarskom revolucijom, međutim, u ovoj spektakularnoj ekranizaciji Davida Leana (uzgred, i redatelja “Kratkog susreta”) u prvi plan je izbila ljubavna priča ruskog liječnika i medicinske sestre.

Jedan muškarac i jedna žena

Vozač trkaćih automobila Jean-Louis Trintignant i filmska skripterica Anouk Aimee prebrodili su ljubavne tragedije pa isprva oklijevaju upustiti se u novu vezu, no srećom kasnije popuštaju jer je sentimentalno okružje neodoljivo.

Ljubavna priča

U trenutku kad se činilo da sve u Hollywoodu odlazi k vragu, ovaj jednostavni ljubić iz 1970., napravljen s primjesama novog realizma, preporodio je filmsku industriju.

Oficir i gentleman

Početkom osamdesetih činilo se da se nijedan dobar ljubavni film ne može napraviti bez Richarda Gerea. “Božanstveni dani” su bili očaravajući, no ovaj je film bio puno popularniji, rasna melodrama o momku s dna koji shvati da mu škola za kadete nudi jedinu perspektivu. U mjestu gdje je vojarna su i tvorničke radnice, navikle da se s momcima na obuci izlazi jednu sezonu.

Titanic

Naravno, ovo je film o katastrofi najvećeg putničkog broda s početka prošlog stoljeća, no teško da bi postigao takav uspjeh da mu u središtu nije romansa siromašnog momka iz potpalublja i buntovne mlade bogatašice pred kojom je brak iz računa. Igrali su ih tako dojmljivo Kate Winslet i Leonardo DiCaprio da su likovi postali zaštitni znak na razglednicama koje se dijele za Valentinovo.

Planina Brokeback

I gay populacija obilježava Valentinovo, a film holivudskog Tajvanca Anga Leeja, nagrađen Oscarom za režiju, kao stvoren je za gledanje na praznik zaljubljenih. Jake Gyllenhaal i pokojni Heath Ledger igraju kauboje koji uz čuvanje stoke započinju romansu, isprva se čini da ih zajedno drži samo usputni seks, ali baš nije tako.

Casablanca

Na mnogim listama ovo je najvažniji ljubavni film svih vremena. Produkcija mu je bila kaotična, umjesto Ingrid Bergman, Humphreyja Bogarata i Paula Henreida trebali su igrati drugi glumci, no kada je proizvod isporučen početkom 1943., izgledao je savršeno i dobio Oscara kao najbolje ostvarenje te godine. Situacija u kojoj junakinja odlazi s mužem, predanim revolucionarom, i odriče se ljubavnika, vlasnika bara, koga po prilici puno više voli, poslije je varirana još u bezbroj navrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:17