KOJE NASLOVE NE SMIJETE PROPUSTITI

VIDEO: FILMOMANIJA Revija svjetskog art filma rezervirana za filmofile

Tijekom jedanaest dana bit će prikazano devetnaest naslova

MaxTv Filmomanija tradicionalna je revija svjetskog umjetničkog filma koju u Zagrebu i drugim hrvatskih gradovima početkom jeseni organizira jedan od većih hrvatskih filmskih distributera - Continental film.

Ovogodišnja Filmomanija je opet tu: počinje u četvrtak 18. 9., a u 11 dana revije bit će prikazano 19 naslova iz novijeg svjetskog art repertoara.

Leigh i Godard

Iako ovogodišnja revija ne pršti takvim obiljem jakih naslova kao prethodne, među 19 naslova svejedno ima nekoliko koje filmofil ne smije propustiti.

Dva filma po zvučnosti svakako odskaču na Filmomaniji 2014. Prvi od njih je “Mr. Turner”, biografija engleskog romantičarskog slikara koju potpisuje engleski klasik Mike Leigh. Drugi je “Zbogom jeziku” francuskog novovalovskog velikana Jean-Luca Godarda, koji je za taj film dobio posebno priznanje žirija u Cannesu. Hrvatska publika tako će se moći uvjeriti je li novovalovski ludi genij snimio film za cannesku nagradu, ili - kako mnogi misle - pretencioznu koještariju.

U programu Filmomanije, međutim, više pažnje zaslužuju neki manje zvučni naslovi. Prvi od njih je “Oblaci Sils Marije”, drama o odnosu stare glumice i njene asistentice francuskog režisera Oliviera Assayasa. Vrijedi upozoriti i na “Grigris” režisera iz Čada Mahmeta Saleh Harouna, možda najbolji afrički film nastao posljednjih godina. Tu je i “Macondo”, konvencionalna, no vrlo šarmantna drama o imigrantima iransko-bečke režiserke Sudabeh Mortezai.

Na krajnjem populističkom polu, valja svakako upozoriti na doista zabavnu norvešku krimi-komediju “Redoslijed nestanka” režisera Hansa Pettera Mollanda, u kojoj glume i Bojan Navojec i Sergej Trifunović, a Bruno Ganz igra ulogu šefa srpske mafije. S puno pohvala u Zagreb stiže i “Mi smo najbolji”, novi film švedskog bivšeg vunderkinda Lukasa Moodyssona, režisera koji je u karijeri lutao od sjajnih do totalno idiotskih filmova.

Kultni redatelji

U programu su i naslovi dvojice režisera koji imaju upravo kultni status. Prvi je od njih kvebački queer režiser Xavier Dolan koji je postao perjanica kanadskog filma takoreći kao tinejdžer. Treba - međutim - reći da je njegov “Tom na farmi” ipak nešto slabiji film nastao između dva bitno bolja - “Laurence Anyways” i “Mummy”. Drugi - pak - režiser koji se u Filmomaniji pojavljuje, a roba je za kultiste jest Japanac Koji Wakamatsu, produktivni autor specijaliziran za neugodne i žestoke filmove koji tematiziraju japansku suvremenu povijest.

Režiser najpoznatiji po filmu “United Red Army” - koji žestoko kritički secira radikalnu ljevicu 60-ih - latio se i ikone japanskog nacionalizma, militarističkog pisca Yukia Mishime. Pisac o čijem je životu je film snimio i Paul Schrader tema je Wakamtasuova filma “Mishima, 25 studeni: dan kad je odlučio o svojoj sudbini”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:31