PREPORUKE ZA FILMOFILE

VIDEO: FILM GODINE PO IZBORU STRUKE U tradicionalnoj anketi uglednog časopisa Sight & Sound pobijedio povijesni spektakl iz Tajvana

Među prvih dvadeset još je nekoliko filmova koji su bili distribuirani u Hrvatskoj: odlični horror 'To dolazi/It Follows', holivudski crtić 'Izvrnuto obrnuto/Inside Out', francuski film 'Cure/Bande des filles' te njemački 'Feniks' Christiana Petzolda

Povijesni spektakl “Ubojica” tajvanskog režisera Hou Hsiao-hsiena proglašen je za najbolji film godine u anketi kritike koju tradicionalno provodi britanski filmski mjesečnik Sight & Sound.

U glasovanju 168 kritičara iz svijeta Hou Hsiao-hsienov film osvojio je 38 glasova, drugo mjesto osvojila je “Carol” Todda Haynesa sa 35 bodova, a treće “Pobješnjeli Max - divlja cesta” sa 33 glasa.

Britanski mjesečnik Sight & Sound po tradiciji svake godine provodi anketu u kojoj dva različita anketna tijela - režiseri i kritičari - odabiru film godine, a u konkurenciji su svi filmovi prikazani tijekom godine neovisno o tome kad su i gdje distribuirani ili prikazani premijerno. Ovogodišnji izbor na prvo je mjesto izbacio novi film Hou Hsiao-hsiena (1947), tajvanskog modernističkog klasika koji od 80-ih naovamo radi formalno zanimljive, rigorozne i meditativno spore filmove koji se temelje na dugom kadru i minucioznoj mizansceni.

Novo ime ‘wuxia’ žanra

Hsiao-hsien je najpoznatiji po filmu iz 1989. “Grad tuge” koji je osvojio Zlatnog lava i više puta uvrštavan na liste najboljih filmova svih vremena. Iako je radio niz povijesnih filmova, “Ubojica” je njegov prvi film u klasičnom kineskom žanru - “wuxia” (povijesno-borilačkog) filma. Time se tajvanski modernist pridružio nizu poznatih redatelja art-niše koji su se od “Tigra i zmaja” na ovamo oprobali u “wuxia” spektaklima. No, malo je koji od njih tako malo promijenio svoj stil selidbom na drugi teren. “Ubojica” ima i mačevanja i bitki i kostime, no generalno to je tipično hsienovski spori, onirički, vizualno omamljujući art-film. “Ubojice” su u Cannesu osvojile nagradu za režiju, no kritike na film ipak su bile miješane, pa je prvo mjesto “Ubojica” u britanskoj anketi blago iznenađenje.

'Ubojice' Hou Hsiao-hsiena - trailer

Drugo mjesto u S&S-ovoj anketi osvojila je izvrsna lezbijska melodrama “Carol” Todda Haynesa, film nastao po romanu Patricije Highsmith i ambijentiran u američke rane 50-e. Treće mjesto za “Mad Max - Fury Road” nije iznenađenje, jer je film i u svijetu i kod nas imao superlativne kritike.

'Carol' Todda Haynesa - trailer

Četvrto mjesto na britanskoj listi osvojio je portugalski filmaš Miguel Gomes za svoj šestosatni, trodijelni filmski ciklus “1001 noć” u kojem se kroz formalni okvir priče o Šeherezadi i 1001 noći tematizira svagdan Portugala i Južne Europe u epohi mjera štednje.

Riječ je o nesumnjivo najneobičnijem filmu među odabranima u anketi, a koliko su glasači britanskog časopisa bili u pravu zagrebačka će publika moći provjeriti idući tjedan. Gomesova trilogija - naime - na programu je Human Rights Film Festivala koji u Zagrebu počinje u ponedjeljak.

Zadnji film C. Akerman

Na petom mjestu liste je još jedan azijski “arthouse” - “Groblje raskoši” Tajvanca Apichatponga Weerasethakula. Na šestom je mjestu dokumentarac u međuvremenu preminule belgijske feminističke autorice Chantal Akerman “No Home Movie”, film u kojem intervjuira vlastitu majku i prebire po memorijama na holokaust.

'Groblje raskoši' Apichatponga Weerasethakula - trailer

Sedmi na listi je britanski film Andrewa Haigha “45 godina” koji upravo igra u našim kinima, a osmi friški pobjednik Zagreb film festivala “Saulov sin” Lászla Nemesa. Deveto mjesto dijele dokumentarac o Amy Winehouse “Amy” Asifa Kapadije te “Skrivena mana/Inherent Vice”, film P. T. Andersona po romanu Thomasa Pynchona.

Među prvih dvadeset još je nekoliko filmova koji su bili distribuirani u Hrvatskoj: odlični horror “To dolazi/It Follows” Davida Roberta Mitchella, holivudski crtić “Izvrnuto obrnuto/Inside Out” Petea Doctera, francuski film “Cure/Bande des filles” Céline Sciamma te njemački “Feniks” Christiana Petzolda. Među dvadeset je i pobjednik Berlina “Taksi” Iranca Jafara Panahija, no ne i pobjednici Cannesa i Venecije, francuski “Dheepan” i venecuelanski “Izdaleka”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:08