ŠTO JE U PROGRAMU

VIDEO: 12. ZAGREB FILM FESTIVAL Stvarni događaji i svačija i ničija djeca

Ovogodišnje izdanje u znaku je hrabrih djevojčica i dječaka, a festival otvara laureat Mostre „Ničije dijete" redatelja Vuka Ršumovića

Zagreb Film Festival nikada si nije nametao teme, one su došle same po sebi nakon što se napravi izbor filmova, primjetio je Boris T. Matić, direktor i pokretač ovog festivala jučer prilikom predstavljanja programa. Ovogodišnje festivalsko izdanje tematski je u znaku hrabrih djevojčica i dječaka, pa su organizatori selekciju nazvali „Ničijom i svačijom djecom“.

Festival, koji se održava od 19. do 26. listopada, otvara hrvatska koprodukcija trostrukog laureata venecijanskog Tjedna kritike „Ničije dijete“ redatelja Vuka Ršumovića u kojem dječaka glumi briljantni Denis Murić. U konkurenciji su i „Cure“ Andreje Štake, priča s elementima misterije o dvije djevojčice, snimana u Dubrovniku. Debitantski film Veronike Franz i Severina Fiale „Laku noć mamice“ u produkciji austrijskog provokatora Ulricha Seidla priča o devetogodišnjim blizancima čiji se odnos s majkom počinje mijenjati nakon njezine plastične operacije.

"Laku noć mamice"

Druga izražena tematska odrednica nametnula se sama po sebi, kada se pobroji da se čak sedam od trinaest filmova iz konkurencije dugometražnog igranog filma temelji na - stvarnim događajima.

Prizor iz filma 'Party Girl'

Među njima su dvostruki pobjednik Sundancea "Ritam ludila" u režiji Damiena Chazellea, priča o usponu mladoga jazz bubnjara u okrutnom svijetu glazbenog konzervatorija, zatim francuski "Party Girl" – film o (stvarnoj) partijanerici koja se na pragu 60-ih konačno poželi skrasiti te "Happy Endings" hrvatsko-američkog direktora fotografije Darka Šuvaka inspiriran domaćom pričom o pljačkašici banaka. Na istinitim događajima temelji se i moćna etiopska drama "Hrabra djevojka" o djevojčici koja nehotice ubije svog silovatelja pa je osude na smrt.

'Happy Endings' Darka Šuvaka

U programu Velikih 5 prikazuje se novi film Abela Ferrare „Pasolini“ koji baca posve novo svjetlo na nerazjašnjenu smrt slavnog talijanskog filmaša.

Islandsko-norveški "O konjima i ljudima" Benedikta Erlingssona s gostom festivala Ingvarom E. Sigurdssonom ("Jar City") prikazuje ljudske slabosti iz neočekivane životinjske perspektive, a recentni pobjednik Venecije "Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju" kultnog švedskog apsurdista Roya Anderssona izruguje se pak nad zapanjujućim nedostatkom empatije kod ljudi. Anderssonov film prikazuje se na zatvaranju festivala u sklopu obilježavanja suradnje ZFF-a s Venecijanskim filmskim festivalom.

U sekciji posvećenoj Prvom svjetskom ratu, po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića, moći ćemo pogledati "Atentat u Sarajevu" Veljka Bulajića te "Srcem i djelom za domovinu", ponovno pronađeni propagandni austrijski film iz 1915. godine.

Na programu festivala je čak 15 danskih filmova, a suradnju hrvatskih i danskih filmaša svojim će dolaskom na hrvatsku premijeru filma "Itsi Bitsi" pozdraviti i kraljica Margareta II od Danske i suprug princ Henrik od Danske. Među brojnim popratnim programima je program „Industrija“ s edukativnim radionicama.

Festival se održava u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i MSU te u Zagrebačkom plesnom centru, Zagrebačkom kazalištu lutaka i u Dokukinu KIC.

Izbor kritičara Jutarnjeg lista Nenada Polimca

Stalan program filmova po izboru filmskog kritičara Jutarnjeg lista Nenada Polimca 'Moj prvi film' donosi prvijence rumunjskih novovalovaca Cristija Puiua, Radua Munteana, Florina Serbana, Cristiana Mungiua i Cristiana Nemescua. Rad ovih danas globalno popularnih filmaša ZFF prati od svog prvog izdanja, a neki od njih su ZFF-ovi laureati. Jedno od ostvarenja u programu je film California Dreamin', debitantsko, a ujedno i posljednje ostvarenje prerano preminulog Cristiana Nemescua koji je na 1. izdanju ZFF-a 2003. godine nagrađen za svoj kratki film "Priča iz bloka C". Program donosi i debitantski film Cristija Puiua Roba i lova (Stuff and Dough), koji je na 2. ZFF-u nagrađen za kratki film Kava i cigarete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:32