U AMERIČKOM ČASOPISU

Uspjeh ‘Sonje i bika’

U srijedu je u američkom magazinu za show business The Hollywood Reporter u rubrici “Najnovije vijesti” osvanuo naslov: “Hrvatska romantična komedija potukla crtić Pet legendi na domaćim kino blagajnama”.

Scott Roxborough, europski dopisnik tog lista, prilično renomirano ime, napisao je članak o rijetkom fenomenu kada su u pitanju srednjoeuropske kinematografije, o činjenici da je lokalni proizvod uspio potući visokobudžetne hollywoodske filmove “Pet legendi” i “Atlas oblaka”, i to u drugom tjednu prikazivanja.

Vijest zapravo nije baš jako friška, bilo bi bolje da su je objavili prije tjedan dana, kada je film “Sonja i bik” izveo taj podvig, međutim, nije mala stvar probiti se u ugledni američki magazin - i to u jednu od njegovih najčitanijih rubrika.

Prepričao fabulu

Roxborough je potrudio prepričati fabulu filma, spomenuo je redateljicu Vlatku Vorkapić i glumce Juditu Franković i Gorana Bogdana te naveo da je u prvom vikendu ta komedija zabilježila najbolji rezultat za neki hrvatski film u posljednjih 12 godina: izračunao je da je tada film imao bruto zaradu od 52 tisuće dolara, a narednog vikenda ju je povećao na 74 tisuće.

Dobro informiran

Hrvate novinar naziva malom nacijom od 4,2 milijuna stanovnika koja u posljednje vrijeme niže kinematografske podvige. Očito je jako dobro informiran, jer upozorava da to nije kraj hrvatskog filmskog čuda: 3. siječnja počinje prikazivanje komedije Vinka Brešana “Svećenikova djeca”, za koju također vlada veliko zanimanje, jer ju je potpisao hitmejker koji je u svijetu poznat po filmu “Maršal”, a početkom ožujka na repertoaru će se naći “Zagonetni dječak”, nastavak filma “Koko i duhovi”, koji je u hrvatskim kinima zaradio skoro 300 tisuća dolara. Ovakvih članaka nema baš puno kada su u pitanju srpski, slovenski ili bosanski filmovi, pa je to razlog više da budemo zadovoljni. Očito se hrvatska kinematografija napokon našla na dobrom putu u osvajanju publike, što počinje intrigirati i najutjecajnije svjetske filmske glasnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:32