WES CRAVEN

UMRO VELIKI MAJSTOR HORORA Redatelj kultne Strave u ulici brijestova i Vriska preminuo nakon teške bitke s tumorom na mozgu

 Getty
Ideju za 'Stravu u ulici brijestova' dobio je živeći pored groblja u ulici istog imena u Clevelandu

Wes Craven (76), redatelj horora koji se proslavio filmovima kao što su 'Strava u ulici brijestova' i 'Vrisak', umro je u nedjelju u svom domu u Los Angelesu nakon bitke s tumorom mozga.

Pamti ga se kao kreatora lika Freddyja Kruegera iz 'Strave u ulici brijestova' koji zastrašuje već mnoge generacije gledatelja.

Ideju za danas kultni filmski serijal dobio je živeći pored groblja u ulici istog imena u Clevelandu, a pet nastavaka tog filma na svojevrstan je način obilježilo svoj filmski žanr 80-ih godina.

Freddy Krueger

Wesley Earl Craven rođen je 2. kolovoza 1939. u Clevelandu, a otac mu je umro kada je imao pet godina. Odgojen je u baptističkom duhu, diplomirao je engleski i psihologiju, a magistrirao filozofiju i pisanje.

Između snimanja filmova 'Vrisak 2' i 'Vrisak 3' Craven je režirao film izvan svog žanra. Radi se o 'Music of the Heart' (1999), kojim je Meryl Streep osvojila nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje glumice.

Craven je 2006. producirao remake horror filma 'The Hills Have Eyes' a 2009. 'The Last House on the Left'. Njegov posljednji film koji je režirao bio je 'My Soul to Take' (2010), koji je radio u suradnji s I yom Labunkom, njegovom suprugom i producenticom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:26