IŠTVANČIĆEV FILM

UMJETNIK IZ ŠKVERA Međunarodna premijera 'Škverskog kipara' u Montrealu

 YouTube
Ištvančićev film govori o inženjeru strojarstva splitskog brodogradilišta Stanislavu Bavčeviću (1954.-2009.) koji je godinama od otpadnog brodograđevnog materijala izrađivao skulpture

ZAGREB - Dokumentarni film "Škverski kipar" Branka Ištvančića međunarodnu će premijeru imati u glavnom programu Međunarodnog festivala filmova o umjetnosti FIFA (Festival International du Film sur l'Art), koji se do 29. ožujka održava u Montrealu.

Ištvančićev film govori o inženjeru strojarstva splitskog brodogradilišta Stanislavu Bavčeviću (1954.-2009.) koji je godinama od otpadnog brodograđevnog materijala izrađivao skulpture, ono što je ostalima samo gomila otpada njemu je bio neiscrpni izvor nadahnuća. Iako je iz strojarske struke Bavčević je ostao zabilježen u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti.

Među njegovim djelima ističe se raspelo Isusa Krista, visoko 52 metra i teško 20 tona, koje je za Veliki petak u splitskom brodogradilištu postavio uz pomoć triju škverskih dizalica, o čemu je izvijestio i CNN.

Pamte se i spomenik težaku u obliku velike težačke motike, jato galebova u letu na molu splitske marine, Križni put i metalne jaslice ispred splitskog HNK, spomenik klapskim pjevačima u Omišu.

U filmu sudjeluju akademski kipar Kažimir Hraste i članovi umjetnikove obitelji, a glumačku interpretaciju njegova glasa utjelovio je Nikša Kušelj.

U okviru festivala posvećenog svim oblicima umjetnosti i umjetnicima, hrvatski film prikazuje se u natjecateljskom programu, među 40 filmova iz cijelog svijeta, na projekcijama 21. i 29. ožujka.

Nastao je u produkciji udruge Artizana iz Zagreba, a snimljen je u Splitu uz potporu Dokumentarističkog fonda Grada Splita. Hrvatsku premijeru imao je na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma u Zagrebu, a prikazan je i na Festivalu mediteranskog filma u Splitu u okviru programa "Ješke".

Ovogodišnji festival u Montrealu održava se od 19. do 29. ožujka, s oko 250 filmova iz tridesetak zemalja, a na njemu je Ištvančić prošle godine osvojio nagradu "Lilian Stewart" za dokumentarni film "Od zrna do slike" koji govori o sudbini Hrvata iz Vojvodine i njihovom umijeću slikanja slika od slame.

Od osnutka 1981. do danas FIFA je postao mjesto koje prepoznaje umjetnička zajednica i šira publika, a to je i jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Quebecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:13