PIŠE NENAD POLIMAC

'UBOJICE FAZANA' Financijski najuspješniji danski kino proizvod u proteklih 15 godina

Kad se kao najvažniji protagonist pokaže beskućnica vješta oružju i tučnjavi (glumi je rođena Beograđanka Danica Curcic, velika danska glumačka zvijezda), sve postaje iznimno uzbudljivo

Danski pisac Jussi Adler-Olsen i u nas je rado čitan, prevedeni su mu krimići “Žena u kavezu” i “Ubojice fazana“, a oba su i ekranizirana. Film “Žena u kavezu” bio je veliki hit, a “Ubojice fazana” još veći: to je financijski najuspješniji danski kino proizvod u proteklih 15 godina, skupio je tamo 726 tisuća posjetitelja.

No, osim Njemačke, granice Skandinavije nije prekoračio jer Jussi Adler-Olsen ipak nije Stieg Larsson: pokojni se Šveđanin mogao pohvaliti puno atraktivnijim pričama, dok ono što nudi Danac ima preveliku konkurenciju u skandinavskim serijama. Ukoliko se ipak odlučite pogledati “Ubojice fazana”, nećete požaliti.

Klasični krimi obrazac o dva međusobno neskladna policijska detektiva na nemogućem zadatku postavljen je o.k., međutim, kad se kao najvažniji protagonist pokaže beskućnica vješta oružju i tučnjavi (rođena Beograđanka Danica Curcic danas je velika danska glumačka zvijezda), sve postaje iznimno uzbudljivo.

Na žalost, danski se uspjeh u nas neće ponoviti, no trenutačno je ovo jedan od boljih filmova na našem repertoaru.

Pogledajte trailer

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:43