ŠALABAHTER IZ FILMA

U kina je upravo stigao novi horor s Demi Moore: Uznemirujuće, zastrašujuće i s daškom vulgarne erotike. Hoćemo još!

Demi Moore u filmu ”Supstanca”

 Supplied by LMK/imago stock&people/Profimedia
Francuska redateljica i scenaristica Coralie Fargeat ("Osveta") ganjanje dugotrajne ili "vječne" mladosti vidi kao svojevrstan zločin protiv čovječnosti

Nešto je u Hollywoodu trulo. Filmaši nas svako malo na to podsjete. "Bulevara sumraka" redatelja Billyja Wildera, "Mulholland Drive" Davida Lyncha, "Igrač" Roberta Altmana i "Barton Fink" braće Joela i Ethana Coena prokazali su američki filmsku industriju kao okrutnu i beskrupuloznu sredinu u kojoj si jedan dan na vrhu, a drugi na dnu. Hollywood je istovremeno i tvornica snova i igralište predatora. Njegov je zov zavodljiv, a cijena koju neki plate da bi u to elitno društvo ušli ili u njemu ostali ponekad iznimno visoka. Hollywoodov je modus operandi jako je dobro opisala glumica Brooke Shields kad je rekla: "Hollywood se temelji na jedenju svojih mladih."

Čak i ako ste dovoljno snažni da odbijete sve nemoralne ponude, obranite se od vukova u janjećim kožama te u tom "la-la landu" ostanite razboriti, Hollywood će vas na ulicu šutnuti zbog nečega na što nikako ne možete utjecati - starosti. Folklor kaže glumicama karijera "završi" kad napune 40 iako su mnoge glumice rekle da se broj uloga koje im se nude drastično smanjio čim su ušle u 30-e. Kako bi se suprotstavile tom diktatu, neke od njih posegnu za više ili manje invazivnim metodama pomlađivanja. Francuska redateljica i scenaristica Coralie Fargeat ("Osveta") u svom je novom filmu "Supstanca" bavila se upravo time - željom jedne glumice koju je Hollywood sažvakao i ispljunuo da se pomladi i vrati u žižu.

NOVU EPIZODU "ŠALABAHTERA IZ FILMA" POGLEDAJTE OVDJE:

Nagrađivana i cijenjena glumica Elisabeth Sparkle (Demi Moore) danas zarađuje kao voditeljica TV emisije koja zapravo funkcionira vodič za aerobik. Nakon što proslavi 50. rođendan, njezin joj šef Harvey (Dennis Quaid) uruči otkaz. Rezignirana i osramoćena, Elisabeth zatim sjedne u svoj automobil te krene prema kući. Kad tijekom vožnje uoči da radnici s jednog golemog panoa skidaju reklamu za njezinu emisiju, Elisabeth izgubi koncentraciju i doživi prometnu nesreću. Za vrijeme boravka u bolnici, jedan je medicinski tehničar prepozna i uruči joj USB stick na kojem piše "Supstanca" (eng. The Substance). Kad dođe kući, Elisabeth pogleda video koji se na njemu nalazi. Video je zapravo objašnjenje tajanstvenog izuma koji korisniku omogući da stvori mlađu i ljepšu verziju sebe. Nakon malo razmišljanja, Elisabeth odluči da će uzeti supstancu. Isprve joj se suživot s mlađom i ljepšom verzije sebe (igra je Margaret Qualley) dopadne, no problemi nastupe kada mlađa Elisabeth, koji si nadjene ime Sue, počne narušavati taj balans.

"Supstanca" je premijerno prikazana na 77. filmskom festivalu u Cannesu, gdje je dobio nagradu za najbolji scenarij. Fargeatin novi film u hrvatska je kina stigao 19. rujna, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić u novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma" donosi pet razloga zbog kojih ga trebate pogledati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:39