NOMINACIJE ZA EMMY

Trijumf produkcija s interneta

Jesenska dodjela bit će senzacija jer će snage odmjeriti Al Pacino (Phil Spector) i Michael Douglas (Liberace)

U nečemu su nominacije za nagradu Emmy, koju već više od šest desetljeća dodjeljuje američka Akademija za televizijske znanosti i umjetnosti, vrlo slične Oscarima: lako ih je predvidjeti. Sudeći po prognozama znalaca, nije bilo velikih razlika između onog što se pretpostavljalo i što se uistinu odigralo.

Ovogodišnje nominacije bile u znaku novih medija. Osamdesetih i devedesetih trebalo je pretrpjeti revoluciju kablovskih mreža, kao što su HBO, AMC, Showtime, FX i mnoge druge, koje su potisnule u drugi plan proizvode velikih nacionalnih tv mreža, a sada je nastupila nova tv sila, online kompanije koje su počele proizvoditi vlastite emisije.

Početnička sreća

Uoči nominacija, znalo se da je ozbiljan favorit serija “Kuća od karata”, koju je producirao Netflix, nekadašnja videoteka koja je svoje mušterije najprije snabdijevala poštom, a zatim putem interneta. Početkom godine predstavila je svoju prvu dramsku seriju u produkciji Davida Finchera i Kevina Spaceyja i odmah svih 13 epizoda postavila na svoju platformu, uživajući kako ruši pravila televizijskog emitiranja. Uspješno je obnovila i humorističku seriju “Prikraćeni”, koju je svojedobno ukinuo Fox, a dobre recenzije dobila je i njezina akvizicija, horor serija “Hemlock Grove”.

Da će Netflix dobro proći bilo je očito i po tome što je uz Aarona Paula iz serije “Na putu prema dolje” (Breaking Bad) prezenterica nominacija trebala biti Kate Mara, jedna od protagonistica “Kuće od karata”, no zrakoplovi su zakazali, ona nije stigla na tv prijenos, pa ju je zamijenio Neil Patrick Harris, zvijezda humorističke serije “Kako sam upoznao vašu majku”, koji će 22. rujna voditi show dodjele nagrade. Naposljetku je “Kuća od karata” izborila devet nominacija, “Prikraćeni” tri, a “Hemlock Grove” dvije, što je odličan rezultat za producenta početnika.

Bez kontroverznih serija

Hoće li “Kuća od karata” i pobijediti u konkurenciji najbolje dramske serije? Nije izvjesno, a ukoliko se to i dogodi, ne bi baš bilo pravedno. Veterani u toj kategoriji, lanjski pobjednik “Domovina”, “Na putu prema dolje”, “Igra prijestolja” i “Momci s Madisona” ipak su puno virtuoznije serije, no draž novoga nikad ne treba podcijeniti. “Downton Abbey” ugurao se u tu konkurenciju, jer su Amerikanci tradicionalno bolećivi prema pričama o britanskoj aristokraciji i njihovoj služinčadi.

U humorističkim serijama nema prinova, isti će se konkurenti odmjeravati kao i prošle godine: “Moderna obitelj” je favorit, “Louie” ima najozbiljniju kultnu reputaciju, a “Djevojke” Lene Dunham bi mogle profitirati od činjenice da su sada etablirana, a ne više samo kontroverzna serija.

Netom završena sezona (nominacije za nagrade uzimaju o obzir serije koje su emitirane do početka ovog proljeća) bila je zapravo izvrsna, i neke od ponajboljih produkcija nisu izborile nijednu važnu nominaciju, jer su se klonile šablona i nisu imale jaku medijsku podršku. Najveće je otkriće svakako bila serija “Ispravljanje” u produkciji Sundance Channela, koji podupire Robert Redford: ipak, priča o tipu koji je 19 godina čekao na smrtnu kaznu i zatim se vraća kući valjda je glasačima Akademije bila tako neobična da su sud o njoj odgodili za narednu sezonu. “Hannibal” s Madsom Mikkelsenom, još jedna verzija pustolovina antijunaka romana Thomasa Harrisa, bio je krcat tako drastičnim prizorima, da se također nije kvalificirao za nominacije.

Gužva među glumcima

Velika zvijezda ovogodišnje nagrade Emmy svakako je Elizabeth Moss: ona je dobila nominaciju za najbolju žensku ulogu u dramskoj seriji (“Momci s Madisona”), ali i u kategoriji mini-serije ili tv filma - igrala je, naime, glavnu ulogu u “Vrhu jezera”, uzbudljivom radu poznate novozelandske redateljice Jane Campion (“Piano”). Potonja je zapravo serija, no Akademija je vrlo slobodna u procjenjivanju toga što je mini serija, a što serija. “Američka horor priča” osvojila je najviše nominacija, uz humoristički show “Subotom uvečer uživo” - njih 17 - iako se natjecala u kategoriji mini serije, iako je zapravo serija: prva označava priču koja se tom prigodom završila, a druga onu koja se nastavlja.

Najveća gužva vlada u natjecanju za najboljeg glumca u kategoriji mini serije ili tv filma: naime, odmjeravaju se hollywoodske zvijezde Michael Douglas i Al Pacino. Prvi je igrao ekstravagantnog Liberacea u odličnom biografskom tv filmu Stevena Soderbergha “Iza svijećnjaka”, no drugi nije ništa manje efektan kao Phil Spector u istoimenom tv filmu Davida Mameta. Jesenska dodjela nagrade Emmy mogla bi se prometnuti u pravi medijsku senzaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:13