NEUZBUDLJIVA EKRANIZACIJA

'The Rum Diary': Depp u ponovljenoj ulozi pisca pijanca nije dobar

Po svemu je to trebao biti izniman film, ništa manje važan nego “Strah i prezir u Las Vegasu” Terryja Gilliama. Hunter S. Thompson - publicist uz čije bi ime najlakše bilo dodati pridjev “kultni” da se potonji nije već otrcao - još je 1961. napisao knjigu “The Rum Diary”, po svoj prilici autobiografski zadojenu kroniku pustolovina mladog američkog novinara u Puerto Ricu: kako naslov sugerira, protagonist je puno više vremena trošio na ispijanje boca ruma, nego na tipkanje po pisaćoj mašini.

Glavni pogon

Knjiga je objavljena tek 1998., odmah se počelo govorkati o ekranizaciji, no projekt se finalizirao tek nakon Thompsonova samoubojstva (puškom) 2005. godine. Glavni pogon u skupljanju budžeta koji je po nekim procjenama iznosio i 65 milijuna dolara bio je Johnny Depp, Thompsonov prijatelj, koji je već igrao piščev alter ego u “Strahu i preziru u Las Vegasu”.

Najzanimljivije je koga su izabrali za redatelja. Odlučili su se za Brucea Robinsona, nekad prestižnog glumca (igrao odbojnog francuskog časnika - objekt žudnje Isabelle Adjani - u Truffautovoj “Priči o Adeli H.”), koji je najprije zablistao kao scenarist (nominiran je za Oscara za “Polja smrti”), da bi 1987. režirao satirični “Withnail i ja”, jedan od najvažnijih britanskih filmova modernog doba. Nakon razočaravajućeg iskustva u Hollywoodu s triler-hororom “Jennifer 8” (koji uopće nije bio loš) posvetio se onome što mu je najviše pasalo, ispijanju pet-šest boca vina dnevno, a povremeno bi napisao poneki scenarij i odigrao pokoju ulogu.

Spoj Thompsona, Robinsona i Deppa činio se eksplozivnom kombinacijom, koja je mogla uroditi još frenetičnijim filmom no što je “Strah i prezir u Las Vegasu”, no od toga ništa. “Portorikanske noći: dnevnik opijanja” - kako je domaći distributer preveo “The Rum Diary” - samo je još jedan film o Amerikancu u tuđini, koji se prepušta porocima sredine u kojoj se zatekao i pritom prezirno sudi o svojim sunarodnjacima kapitalističkih nagnuća koji bi u tom ćumezu po svaku cijenu zgrtali milijune.

Enigmatičan i dalek

Ima tu zgodnih detalja (kornjača optočena bižuterijom) i situacija (nakon noćnog opijanja protagonist mora namiriti žeđ lokanjem vode iz akvarija, u kojem živahno pliva ribica), međutim, dramski je ritam nekako mlitav, a ne pomažu ni prizori snoviđenja, koji kao da su pokradeni iz Cronenbergovog “Golog ručka”. Najveći je problem sam Depp: za razliku od svojih partnera (pogotovo su dobri Michael Rispoli i Giovanni Ribisi u ulogama njegovih autsajderskih prijatelja) on se doima enigmatičan i distanciran od svega što se oko njega zbiva. Naposljetku vam nije ni jasno što je u filmu toliko koštalo: da se “The Rum Diary” napravilo u gerilskoj produkciji, vjerojatno bismo dobili uzbudljiviji i provokativniji film no što je ovaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:20