OSCAROVSKE NEPRAVDE

Svi Akademijini gafovi: Sjećate li se ‘Fatalne nesreće’

Filmovi “ Neki to vole vruće ”, “Sjever sjeverozapad”, “Vrtoglavica”, “Moja draga Clementine”, “Tragači”, “Psiho”, “Blade Runner”, “Magnolia”, “Matrix”, “Memento” i “Sedam” na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, osim možda statusa popularnih i rado nanovo gledanih klasika. Postoji, ipak, nešto što ih vezuje. Nijedan od njih, naime, nije bio nominiran za Oscara za najbolji film.

Ovi filmovi samo su dio podužeg historijata krivih procjena, previda i nevjerojatnih omaški kojima je tapecirana sedamdesetljetna povijest Akademijinih nagrada. Riječ je o gafovima koji su tim nevjerojatniji kad se shvati kojim je filmovima AMPAS davao nagrade u sezonama kad su se pred glasačima nalazili zbiljski budući evergrini.

Klasici kao gubitnici

Tako će “Vrtoglavica” - film koji je u anketi Sight and Sounda izabran za drugi najbolji svih vremena - izgubiti od danas zaboravljenog “Gigija”, “Tragači” od “Puta oko svijeta za 80 dana”, dok “Moja draga Clementina” - možda najbolji vestern uopće - 1946. nije dobila ni jednu nominaciju. Čak i kad su bili nominirani za najbolji film, neki budući klasici gubit će od osjetno manje bitnih filmova: tako će 1979. “Apokalipsa danas” izgubiti od simpatičnog, ali danas ipak irelevantnog “Kramer protiv Kramera”.

Takve su se greške događale u prošlosti, no dojma smo da se ni u jednom razdoblju nisu toliko događale kao u posljednjih petnaestak godina. Sjeća li se itko uopće “Zaljubljenog Shakespearea”? Znate li koji je to film “Crash”? Je li itko u međuvremenu pogledao opet tog “Engleskog pacijenta”? Ili “Chicago”?

Nevjerojatan promašaj

Kako god, ti filmovi koji se danas ne sjećaju ni kvizovski nerdovi osvajali su od konca devedesetih Oscara za najbolji film. “Engleski pacijent” pritom je pobijedio evergrin poput “Farga”, “Zaljubljeni Shakespeare” “Tanku crvenu liniju”, a najnevjerojatniji je slučaj “Crasha” - jedne tek korektne političke drame - koja je Oscara ponijela u možda najboljoj godini suvremenog američkog filma, godini u kojoj su proizvedeni “Planina Brokeback”, “München”, “Syriana”, “Povijest nasilja”, “Match Point” i “Apocalypto”.

Ćudljivi glasači

Ovakva ćudljivost Akademijinih glasača još se zaoštrila posljednjih godina kad Akademijino tijelo nastoji glasovati protiv favorita čak i kad su to filmovi za uvažavanje. Tako su 2002. preskočili “Gospodara prstenova”, a 2010. Oscara za najbolji film nije dobio “Avatar” nego tada već poprilično stari i nezapaženi “Narednik James”.

A u kategoriji za najbolji strani film Akademiju ponajprije karakterizira - neupućenost. Za ovu nagradu glasa mali broj starijih, loše upućenih članova, pa stoga u njoj već dobro desetljeće izlaze kao pobjednici filmovi za koje nitko nije čuo. Dogodi li se da ove godine pobijedi “Nadir i Simin se razvode”, bit će to prvi put nakon desetak godina da je Oscara dobio film koji nosi neku veliku europsku nagradu (Zlatnog medvjeda 2011.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:26