JURICA PAVIČIĆ IZ BERLINA

'SVE ĆE BITI U REDU' Niti sjena ranijim ostvarenjima kultnog Wima Wendersa

Karakteri su građeni kao drvenim mlatom, a dodatni problem filma je 3D s kojim se Wenders igra kao s novom igračkom

Malo je gradova koji su na dar dobili takav filmski spomenik kao što ga je dobio Berlin u slavnom “Nebu nad Berlinom” Wima Wendersa.

U to vrijeme, Zapadni Berlin bio je meka boema iz pjesme Leonarda Cohena “First We Take Manhattan”, a Wim Wenders bio je kultni autor mladih filmofila.

Ta su vremena, međutim, davno prošla. Već desetljećima Wenders nema zaista važan igrani film.

Neuspjeli triler

No, ovogodišnji Berlinale mu je za minule dugove ipak uzvratio, i to tako što mu unutar festivala organizirao specijalni hommage i malu retrospektivu. Osim toga, Wenders je na festivalu predstavio i svoj novi film, triler u kanadskoj produkciji “Every Thing Will Be Fine”. Nastao prema scenariju Norvežanina Bjřrna Olafa Johannessena, “Sve će biti u redu” priča je o mladom, samoživom i razmjerno neuspješnom piscu ( James Franco).

Jedne noći u mećavi automobilom pregazi dijete koje mu je podletjelo sanjkama pod kotače. Nakon nesreće, međutim, junak filma počne pisati kudikamo bolje i s vremenom postaje istaknuti autor. Ali, jednog dana na vratima mu se pojavi brat blizanac mrtvog dječaka i ustvrdi kako je profitirao od nesreće njegove obitelji.

Svaki pripovjedač - neovisno o mediju - na neki je način žderač tuđih života. Grižnja savjesti zbog tog “profiterstva” neizbježni je suputnik pisca.“Sve će biti u redu” otvara zanimljivu temu, ali nažalost na nezanimljiv način. Kao triler film uopće ne funkcionira, pati od rogobatnih dramaturških višaka, karakteri su građeni kao drvenim mlatom, a dodatni problem filma je 3D s kojim se Wenders igra kao s novom igračkom. Daleko je to, ukratko, od Wendersa iz “First-We-Take-Manhattan” ere.

Pretenciozna freska

Uz “Sve će biti u redu”, natjecateljski je program donio i ruski film “Pod električnim oblacima” Alekseja Germana mlađeg. Riječ je o pretencioznoj freski koja prati desetine likova bogate mladeži, arhitekata, odvjetnika, intelektualaca i radnika na crno, a sve se vrti oko gradilišta nedovršenog nebodera koji je za sobom ostavio mrtvi tajkun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:42