PREMIJERA FILMA

'SVAKODNEVNA POBUNA' Građanski neposluh u fokusu Arasha T. Riahija

Kreativni nenasilni pokreti diljem svijeta razmjenjuju ideje, uče jedni od drugih, djeluju strateški i promišljeno

Što imaju zajedničko pokret Occupy sa srpskim pokretom Otpor! ili Arapskim proljećem? Postoji li veza između iranskog pokreta za demokraciju i sirijske borbe? Što povezuje ukrajinske toples aktivistice Femen i prosvjede protiv vlade u Egiptu?

Kreativni nenasilni pokreti diljem svijeta razmjenjuju ideje, uče jedni od drugih, djeluju strateški i promišljeno, a Facebook i Twitter igraju važnu ulogu, no pobjeda i gubitak odvijaju se u stvarnom svijetu, na ulicama.

Metode nenasilnih pokreta su inventivne, zabavne, no ponekad i agresivne. Aktivisti koji ih koriste vjeruju da će kreativni nenasilni otpor nadjačati nasilne prosvjede.

Upravo su nenasilni prosvjedi i građanski neposluh tema posljednjeg dokumentarca “Svakodnevna pobuna” kojeg je režirao Arash T. Riahi, redatelj brojnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova.

'Svakodnevna pobuna' - trailer

Zagrebačka publika imat će priliku premijerno pogledati film u subotu 13. prosinca u Dokukinu KIC, u sklopu programa ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala .

Arash T. Riahi autor je krosmedijskog projekta 'Svakodnevna pobuna'

Arash T. Riahi će pritom u 17 sati održati masterclass predavanje, koje se bavi time kako sa scenarističke, redateljske i producentske strane uspješno spajati filmove s krosmedijskim platformama, kao što je i njegov projekt "Svakodnevna pobuna" te pobliže objasniti na koji način je krosmedija već promijenila suvremeni filmski jezik.

Od subote 13. prosinca je film na redovnom repertoaru Dokukina KIC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:27