POLIMAC JE DAO PETICU!

'SUSJEDI IZ PAKLA' Sjajna zafrkancija Setha Rogena, kralja holivudske komedije

 YouTube
Zasigurno nikad niste vidjeli bebu kako se igra prezervativom, a ni borbu umjetnim penisima koje jedan od izazivača pokušava drugome ugurati u usta

Možda toga još niste svjesni, no Seth Rogen najvažniji je holivudski komičar - bar kada je film u pitanju. Otkriće Judda Apatowa u kultnoj seriji “Nakaze i štreberi”, koja je na žalost izgurala samo jednu sezonu, štošta je pretrpio u karijeri, neuspješno je izigravao super junaka u “Green Hornetu” i izdržao vožnju s Barbrom Streisand u “Pokajničkom putovanju”, međutim, u njegovom slučaju plusovi su puno važniji od minusa. Apatow ga je u prijelomnoj komediji “Zalomilo se” predstavio kao prototip zgubidana - ili “slackera” - koji shvaća da se kad-tad mora konformirati i taj imidž Rogen njeguje ne samo kao glumac nego i u duhu komedija koje piše, režira ili producira. U što sve on nije bio upleten? U tinejdžerski megahit “Superbad”, u otkvačenu zafrkanciju “Ananas ekspres”, posudio je glas prostačkom vanzemaljcu u filmu “Paul”, dok mu je kreativni vrhunac lanjska razularena satira katastrofe “Ovo je kraj”, u kojoj su svi sudionici igrali sami sebe.

Rogen inače radi u tandemu s kolegom Evanom Goldbergom, zajedno su napisali scenarij za “Ananas ekspres”, a “Ovo je kraj” su i režirali. Koliko god probijali plafone dobrog ukusa i razarali standarde političke korektnosti, sve čega se prihvate ispadne komercijalno, pa su neprestano u prometu.

Kao producenti su se upleli i u “Susjede iz pakla” i zasigurno dali ne mali doprinos frenetičnoj zahuktalosti te komedije. Rogen igra glavnu ulogu, zaposlenika nekakve kompanije u kojoj sjedi za kompjutorom, ležerno brblja sa šefom, a u pauzi skokne na dvorište popušiti joint. Stanuje sa suprugom ( Rose Byrne) u predgrađu, imaju malu bebu, ali im je još uvijek jako stalo do seksa, pogotovo kad to rade u prostorima - poput blagovaonice - u kojima to još nikad nisu. Očito je da su nekad bili uđi i neobuzdaniji, no sada su upregnuti u američku društvenu maticu - odakle nema izlaza.

Kuću u njihovu susjedstvu kupi studentsko bratstvo i tamo počne priređivati tulume. Izazov je dvostruki. Prvo, nije zgodno kada ti netko u blizini počne praviti buku i s time ne namjerava prestati. Naši junaci uznemireni su kao dobrostojeći građani i traže svoje pravo na mir i red. Drugo, to su tipovi kakvi su i oni nekad bili, ali među njima je generacijski jaz, ti momci i cure imaju drugačije navike, drugačije komuniciraju, pa pokušaj uspostavljanja dobrih odnosa ne ispada blistavo, što je još jedan povod za rasplamsavanje rata među susjedima.

Odličan scenarij Andrewa J. Cohena i Brendana O'Briena režirao je Nicholas Stoller, odgovoran za pomaknutu komediju “Preboljeti Sarah Marshall” s Jasonom Segelom i Milom Kunis. Ekspozicija je mirna, no kad izbiju prvi otvoreni sukobi i započnu provaljivanja u stanove, film se pretvara u poprilično anarhoidnu zafrkanciju, nešto slično nevjerojatnom “Projektu X”, samo što ovdje nisu u središtu tinejdžeri nego naizgled puno zrelije osobe. Zasigurno nikad niste vidjeli bebu kako se igra prezervativom, a ni borbu umjetnim penisima koje jedan od izazivača pokušava drugome ugurati u usta. Film je krcat homoerotikom, koja je neizbježni sastojak ovakvih “muških” prepucavanja, međutim, u “Susjedima iz pakla” ni žene ne ostaju prikraćene za iskazivanje nepriličnih emocija. Pogledajte film ne samo da bi se dobro zabavili nego i nešto doznali o okrutnim mijenama mladosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 00:26