FILMSKI HITOVI U 2013.

Stotine milijuna su potrošene, sad kreće borba za hit

Velike produkcije ne tako davno čuvale su se za ljetno razdoblje. Ove godine gužva počinje već krajem siječnja

Nema zbora, u iduća dva mjeseca u našim će kinima dominirati filmovi koji će se po svoj prilici natjecati za Oscara - “Lincoln” Stevena Spielberga, “Oslobođeni Django” Quentina Tarantina, “Zero Dark Thirty” Kathryn Bigelow, “Jadnici” Toma Hoopera, “U dobru i zlu” Davida O. Russella - no za američku publiku oni su već “lanjski snijeg”. Svi već igraju u tamošnjim kinima, neki zasad samo u ograničenoj distribuciji, a glavna se pažnja posvećuje onome što je friško pripremljeno za 2013. godinu.

Termini su očito pretrpani, jer sam se u nabrajanju potencijalnih hitova ograničio samo na prvu polovicu godine, a među njih sam uvrstio i jedan hrvatski film, “Zagonetni dječak”, nastavak “Koka i duhova”, čija distribucija počinje krajem veljače. Po svoj prilici će i taj film nastaviti uspješnu sezonu hrvatske kinematografije, u kojoj su se osobito istakli “Larin izbor: Izgubljeni princ”, “Sonja i bik” i “Svećenikova djeca”.

Još donedavno, velike su hollywoodske kompanije svoje velike produkcije čuvale za razdoblje od svibnja do kolovoza, no sada već gužva počinje krajem siječnja. “Posljednja bitka” s Arnoldom Schwarzeneggerom vrsta je blockbustera kakvi se obično čuvaju za ljeto, no sada ga guraju u kina već u prvom mjesecu, jer je raspored sličnih ostvarenja suviše gust. Već dva tjedna kasnije gledat ćemo - istodobno kad i u Americi - “Umri muški: Dobar dan za umiranje”, peto izdanje serijala koji je ranije tražio termine ljeti ili pred zimu.

Lov na tinjedžere

Utakmica među velikim kompanijama je žešća nego ikad, ali i lov na vrstu publike koja je uživala u “Sumrak sagi”: tinejdžerice će tijekom veljače i ožujka pokušati privući dva filma, “Divna stvorenja” po romanima Kami Garcie i Margaret Stohl te “U sebi”, ekranizacija bestselera Stephenie Meyer (“Sumrak saga”), no najveći mamac će svakako biti drugo izdanje “Igara gladi”, koje ćemo vidjeti tek u studenom.

Pustolovina i fantastika

Među filmovima koje nisam spomenuo su dva po svoj prilici vrlo atraktivna crtića: prvi je “The Croods” (prikazivanje počinje 28. ožujka), kojim se kompanija DreamWorks očito oslanja na nekad vrlo popularnu “Obitelj Kremenko”, samo što njihovi junaci iz prethistorije nisu okruženi inačicama suvremene civilizacije nego doživljavaju pustolovine u fantastičnom svijetu koji kao da je ponikao iz “Avatara”. Na sličnom je tragu i “Epic”, novi crtić Chrisa Wedgea, pogonskog motora serijala “Ledeno doba”, koji je namijenjen nešto starijim klincima, a objedinjuje pustolovinu i fantastiku.

Dobra je vijest da se visokobudžetnim produkcijama vraća kultni redatelj Walter Hill, koji je neko vrijeme radio za televiziju: Sylvester Stallone angažirao ga je za svoj akcijski triler “Metak u glavu” (u kinima od 21. ožujka), u kojem mu je partner novi “Conan” Jason Momoa.

Što bi još moglo odjeknuti od hollywoodske ponude? Serijal “G.I. Joe” u nas nije imao previše gledatelja, a drugo su izdanje (hrvatska premijera je 4. travnja) suviše odgađali da bi se na njega isplatilo kladiti. Puno se zanimljivijom čini krimi komedija “Vrućina” (igra od 25. travnja) u kojoj Sandra Bullock glumi agenticu FBI-a, a punačka Melissa McCarthy iz “Djeveruša” bostonsku murjakinju na zajedničkom zadatku: povoljan je znak što film potpisuje Paul Feig, redatelj spomenutih “Djeveruša”. To je već nešto!

Ljetni festivali

A “Svjetski rat Z” Marca Forstera s Bradom Pittom, akcijski triler o zombijima koji su preplavili Zemlju? Ne sluti na dobro što su posljednju trećinu filma u cijelosti morali ponovno snimiti, a i termin premijere se neprestano pomicao. Pritom, Forster se baš nije proslavio svojim prethodnim filmom “Naoružani propovjednik”.

Na ozbiljniju ponudu umjetničkih filmova morat ćemo po svoj prilici pričekati do jeseni. Takvi se naslovi traže u Berlinu i Cannesu, a njih poslije najprije rezerviraju naši ljetni festivali, pa se tek onda mogu početi prikazivati u kinima. Prema tome, nema ništa od novih filmova Almodovara i von Triera sve do rujna, a bit će prava sreća ukoliko i tada stignu do nas.

BLOCKBUSTERI:

Zagonetni dječak (28.02.)

Prva regularna franšiza u hrvatskoj kinematografiji: nakon filma “Koko i duhovi” Antonio Parač opet će nastupiti u naslovnoj ulozi, a poslije više ne, jer će biti prestar za takve zadatke. Režira Dražen Žarković.

Umri muški: Dobar dan za umiranje (14.02.)

Peto izdanje akcijskog serijala s Bruceom Willisom odigrava se u Moskvi, a prvi put doznajemo da tvrdi murjak ima i sina (Jai Courtney), koji se bavi još opasnijim poslom. Redatelj je štancer John Moore.

Divna stvorenja (14.02.)

Najava na internetu ne izgleda bog zna kako, no po sudu mnogih ekranizacija prvog romana iz tetralogije Kami Garcie i Margaret Stohl mogla bi postati nova “Sumrak saga”. Tinejdžeri, fantastika i romanca.

Posljednja bitka (31.01.)

Arnold Schwarzenegger vraća se ozbiljnoj glumačkoj karijeri ulogom u blockbusteru s mnoštvom akcije, pucnjave i pogibeljnih situacija. Prvi hollywoodski rad talentiranog Kim Jee-wona iz Južne Koreje.

Carstvo velikog Oza (7.03.)

Pred nastavak omiljenog hollywoodskog klasika “Čarobnjak iz Oza” ne čini se kao dobra ideja za film, no kako ga režira Sam Raimi (trilogija “Spider-Man”), a budžet je golem, možda gledatelji navale.

Jack ubojica divova (21.03.)

Ovaj smo film trebali već odavno gledati, ali se postprodukcija otegla. Spoj bajke, fantastike i pustolovnog žanra trebao bi privući mlađu publiku, a filmoljupce će privući ime redatelja Bryana Singera.

U sebi (28.03.)

Talentirana Irkinja Saoirse Ronan (“Okajanje”, “Hanna”) igra glavnu ulogu u ekranizaciji fantastičnog romana Stephenie Meyer (“Sumrak saga”). Redatelj Andrew Niccol dobro se snalazi u SF sižejima.

Zaborav (18.04.)

140 milijuna dolara koštao je SF film Josepha Kosinskog (“Tron: Naslijeđe”) koji se odigrava u dalekoj budućnosti: Tom Cruise u napuštenom svemirskom brodu otkriva neugodne istine.

Iron Man 3 (25.04.)

Hit scenarist Shane Black režira treće i navodno nešto ozbiljnije izdanje pustolovina milijardera Tonyja Starka, koji obožava svoj leteći oklop: važne glumačke prinove su Ben Kingsley i Guy Pearce.

Pain & Gain (2.05.)

Akcijska komedija s Markom Wahlbergom i Dwayneom “Rockom” Johnsonom u ulogama bildera s Floride ne čini se kao hit, no redatelj Michael Bay ima nepogrešiv komercijalni instinkt. Svakako gledati!

Star Trek: U tamu (16.05.)

Čudotvorac J.J. Abrams (serija “Izgubljeni”) pomladio je Paramountovu SF franšizu, a glavni adut nastavka je nastup talentiranog Benedicta Cumberbatcha (serija “Sherlock”) kao glavnog negativca.

Brzi i žestoki 6 (23.05.)

Dwayne Johnson postupno zasjenjuje Vina Diesela i Paula Walkera u ovom akcijskom serijalu, no mnoge najviše zanima uloga majstorice borilačkih vještina Gine Carano (“Obračun među plaćenicima”).

Mamurluk 3 (30.05.)

Reklamni slogan obećava da ovaj put nema nikakvog vjenčanja niti lude momačke večeri, no autorska i glumačka ekipa hit serijala su iste, tako da će urnebesnih situacija vjerojatno biti u izobilju.

Poslije Zemlje (6.06.)

Redateljski status M. Nighta Shyamalana (“Šesto čulo”) posljednjih se godina poprilično zaljuljao, no ovo bi mogao biti povratak u prvu ligu: Will i Jaden Smith igraju oca i sina u priči o post apokalipsi.

Čovjek od čelika (20.06.)

“Povratak Supermana” Bryana Singera naišao je na podijeljene ocjene, pa bi film Zacka Snydera (“300”) trebao stabilizirati poljuljanu franšizu: čovjeka s Kriptona ovaj put glumi Henry Cavill, a najave ne izgledaju loše.

UMJETNIČKE ATRAKCIJE

I’m So Excited

Luckasta najava s rasplesanim stjuardima itekako je gledana na internetu, pa bi novi film Pedra Almodovara mogao postati veliki hit. Glume Penelope Cruz i Antonio Banaderas, a film igra u Španjolskoj već od ožujka.

Stoker

Spike Lee u jesen će prikazati svoju verziju “Oldboya”, no redatelj originala Park Chan-Wook već u ožujku predstavlja svoj hollywoodski debi, romantični triler-horor s Nicole Kidman i Miom Wasikowskom.

Nimfomanijak

Teško da će Larsa von Triera ponovno primiti u Cannes nakon njegovih komentara o Hitleru, međutim, za njegovu erotsku dramu s eksplicitnim scenama seksa, u kojima nastupa i Shia LaBeouf, svi će se otimati.

Trans

Režija otvaranja Olimpijskih igara Dannyju Boyleu pribavila je više pohvala nego Oscar za “Milijunaša s ulice”: njegov novi film je triler u kojem se ponovno udružuje sa scenaristom Johnom Hodgeom. Premijera mu je u ožujku.

Veliki Gatsby

Film Baza Luhrmana s Leonardom DiCapriom prije bi pristajao u kategoriju blockbustera, no i zahtjevne gledatelje će zanimati kako je ispala treća filmska verzija romana F. Scotta Fitzgeralda - i to u 3-D formatu. U našim kinima od 16. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:31