DOKUMENTARAC

"Slučaj Makavejev": Kako je filmaš 1971. uzburkao scenu jer "vrijeđa SSSR" i "prostači"

foto: volimdokumentarce.net
Dokumentarni hibrid srpskog redatelja Gorana Radovanovića govoro o napadu na Makavejeva

Godine 1971., Dušan Makavejev je bio na vrhuncu karijere. Nakon što je filmovima "Čovek nije tica" i "Nevinost bez zaštite" stekao kultni status, u Cannesu je upravo predstavio svoj novi film "WR - Misterija orga(ni)zma" - film o prepletenosti socijalnog i seksualnog oslobođenja. Taj je film, međutim, za tadašnje komunističke vlasti bio korak previše.

Dospio je u bunker u kojem je ostao do 1987. A jedna od ironija "slučaja WR" je što filmu nisu presudili ni sud, ni partijska tijela nego - kako često biva - "uznemireni građani". U lipnju 1971., vlasti su u Novom Sadu organizirale otvorenu projekciju nakon koje je uslijedila rasprava. Okupljeni radnici i službenici gnjevno su se obrušili na film koji "vrijeđa SSSR" i "prostači", a Makavejev se pred svjetinom uzaludno branio da je on pravi marksist i komunist. Danas točno znamo što se tog lipnja zbivalo i govorilo u novosadskom kinu, zato što je jedan od prisutnih - novinar mjesnog radija - krišom snimio raspravu radijskim magnetofonom.

Upravo su te vrpce polazište za zanimljivi igrano - dokumentarni hibrid koji je sada dostupan on - line. Riječ je o filmu "Slučaj Makavejev ili sudski proces u kino dvorani" srpskog redatelja Gorana Radovanovića. Redatelj je spojio originalni "soundtrack" prepirke iz lipnja 1971. s insceniranim igranim snimcima koji ilustriraju ono što čujemo. "Slučaj Makavejev" može se vidjeti na platformi volimdokumentarce.net, a idućeg će četvrtka na istoj platformi biti upriličen i razgovor s autorom. Radovanovićevo nadograđivanje audio - materijala ne mora biti nužno po svačijem ukusu. No, izvorni materijal je po sebi fascinantan i zvuči neobično poznato. Dok slušate kako "zdrave snage" i "dobronamjerni građani" razapinju protunarodnog, umjetničkog provokatora, ne mogu vam a ne pasti na um Oliver Frljić ili šatoraši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:41