PIŠE JURICA PAVIČIĆ

'ŠETNJA MEĐU GROBOVIMA' Klasični i precizno napravljeni krimić

Bivši inspektor, koji je policiju napustio zbog alkoholizma, rješava slučajeve zločinu u New Yorku između sastanaka Anonimnih alkoholičara

„Šetnja među grobovima“ kriminalistički je triler redatelja Scotta Franka nastao prema istomenom romanu pisca Lawrencea Blocka iz sredine devedesetih godina. Junak filma - kao i junak čitavog serijala Blockovih romana - privatni je detektiv Scudder (Liam Neeson), bivši inspektor koji je policiju napustio zbog alkoholizma, te rješava slučajeve zločinu u New Yorku između sastanaka Anonimnih alkoholičara.

U „A Walk Among The Tombstones“, Scudder dobiva posao od imućnog švercera droge kojem su otmičari oteli ženu, a potom je ubili iako je platio otkupninu. Pošto je narko-diler, naručitelj ne može zvati policiju, a ište osvetu. Scudder se laća slučaja i uskoro otkriva da je to samo jedan u nizu. Sve žrtve su žene, supruge dilera, svaki se put traži otkupnina, no motiv je seksualni sadizam, ne novac.

Režiser „Šetnje među grobovima“ je Scott Frank, iskusni holivudski scenarist kojem je ovo tek drugi režirani film. Frank je napravio klasični, no precizni i umješno napravljeni krimić koji je doista sniman na NY lokacijama, što je posljednjih godina postalo rijetkost. Radnja filma se zbiva u New Yorku netom uoči 11. rujna, pa film skoro fetišistički rekonstruira prostore i epohu. Slaba točka filma su razmjerno plošni i ne odviše inteligentni zlikovci, no unatoč tome riječ je o finom, konzervativnom filmu detekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38