PIŠE JURICA PAVIČIĆ

'RITAM LUDILA' Zavodljivo ispričana priča o tiranskom učitelju jazza

Motivi tiranskog drila, podčinjavanja i zlostavljanja u ovom filmu pojavljuju se u ambijentu koji se obično vezuje uz anarhičnu slobodu

Priče o tiranskim instruktorima dosad su u filmu obično bile domena ili sportskih ili vojničkih filmova. U filmu “Whiplash” (Ritam ludila) Damiana Chazellea motivi tiranskog drila, podčinjavanja i zlostavljanja ne pojavljuju se ni u kasarni ni u svlačionici, nego u ambijentu koji se obično vezuje uz anarhičnu slobodu. Onom umjetnosti.

Junak Chazelleovog filma je mladi jazz bubnjar ( Miles Teller) koji se na muzičkoj akademiji trsi ući u klasu slavnog profesora Fletchera ( J. K. Simmons). Kad mu to uspije, ispostavi se da je Fletcher ne samo vrstan učitelj nego i svirepi sadist koji svog učenika dovede do fizičkog ruba, a potom i pobune.

Damian Chazelle “Whiplashom” je dva puta pobijedio na Sundanceu: prvi put 2013. s kratkometražnom, drugi put lani s ovom - dugom - verzijom. Premda je te godine u Park Cityju bilo boljih filmova, nije čudo zašto je žiriju Chazelleov film bio tako zavodljiv. Film je brz, zanimljiv, počiva ne eruditskom poznavanju muzike, muzički su dijelovi majstorski režirani, a J. K. Simmons napravio je ulogu koja će se pamtiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:38