DALIBOR MATANIĆ

REDATELJ 'ZVIZDANA' EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI LIST ‘Napadam Ameriku. Želim nominaciju za Oscara’

 Neja Markičević / Cropix

“Ceremonija nagrade je bila predivna. Članovi žirija su se otimali tko će nam dati nagradu, a na koncu nam je dodijelio francuski glumac Tarak Rahim, zvijezda filma ‘Prorok’. Članovi žirija su nam rekli da su odabrali ‘Zvizdan’ jer da je to kompletan film, da ima sve - režiju, kameru, glumu, vizualu”, kaže Dalibor Matanić dan nakon što je u subotu uvečer dobio nagradu žirija Certain regarda.

Kakvi su daljnji planovi s fimom?

- Naredni festival koji je u planu je Sarajevo, što nam je želja zbog tamošnje publike i zato što tamo postoje problemi o kojima film govori. Naš je cilj napasti Ameriku, odnosno izboriti tamo dobrog distributera. U tom slučaju, vjerujem da bismo mogli konkurirati i za pet nominiranih za Oscara.

Kako ste zadovoljni distribucijom?

- Zasad ide dobro, prodao se na dosta teritorija, a sad će vjerojatno i na više. Potpisali smo ugovor sa svjetskim distributerom prije nego što smo znali da smo ušli u Cannes, tako da se on na neki način kladio na nas. Dobro je da je riječ o maloj firmi, a ne o nekom od velikih distributera koji prodaju stotine naslova.

Jedan od nagrađenih je i Rumunj Porumboiu, koji je ovako iskočio 2006.?

- Nakon ceremonije razgovarao sam s Porumboiuom koji mi je rekao: tamo gdje smo pred deset godina bili mi, sad ste vi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:33