ŠALABAHTER IZ FILMA

Pogledali smo novi animirani hit u kinima: ‘Divlji robot‘ je divan, povedite djecu i ne zaboravite maramice

Kadar iz filma ”Divlji robot”

 Editus/Dreamworks Animation/
Film iskusnog animatora i redatelja Chrisa Sandersa nije odveć inventivan i to je njegov najveći krimen

Iskusni 62-godišnji redatelj i animator Chris Sanders ("Lilo i Stitch", "Kako izdresirati zmaja") susreo se s ilustriranim romanom za mlađe čitatelj "Divlji robot" Petera Browna iz 2013. godine, a da to nije ni znao. Njegova ga je kći pročitala kada je bila mlađa tinejdžerica, a on ga je viđao po kući dok ga je čitala. Nakon više godina, kad je već naveliko radio u filmskom studiju DreamWorks Animation, ponovno se susreo s "Divljim robotom" jer je on bio na popisu knjiga koje je studio potencijalno htio adaptirati. Sandersu je tada zazvonilo da se tom knjigom već susreo pa se za nju zainteresirao. Svidio mu se opis knjige i uzeo ju je kako bi je pročitao. Čim ju je donio kući, njegova ju je kći prepoznala i pokazala mu svoj primjerak.

Sanders je rekao da su mu se za vrijeme čitanja ukazivale slike koje su ga podsjećale na filmove "Bambi" (1942.) redatelja Davida D.-a Handa i "Moj susjed Totoro" (1988.) Hayaa Miyazakija. Dodao je da je htio da njegova adaptacija "Divljeg robota" bude sofisticirana. Na njegovu sreću, DreamWorks Animation već je odlučio napustiti estetiku klasične računalne animacije i okrenuo se estetici koja podsjeća na zapadno slikarstvo.

NOVU EPIZODU ŠALABAHTER IZ FILMA POGLEDAJTE OVDJE:

"Divlji robot" pripovijeda o humanoidnom robotu ROZZUM Unit 7134 i njezinim dogodovštinama na otoku s mnogo faune i bez ljudi. ROZZUM 7134, koja tijekom priče dobije nadimak "Roz", na otoku završi nakon što teretna letjelica tvrtke Universal Dynamics u nesreći u oluji zagubi šest primjeraka pomoćnih robota iz linije ROZZUM. Roz jedina preživi nesreću, a znatiželjne je životinje slučajno aktiviraju. Roz im ponudi svoju pomoć, međutim životinje je se uplaše. Nakon što nekoliko dana utroši na učenje jezika svih životinja na otoku, Roz opet ne uspije pronaći nikoga kome treba njezina pomoć i zatim aktivira svoj odašiljač kako Universal Dynamics došao po nju. Dok je tumarala po otoku i tražila lokaciju na kojoj je signal njezinog odašiljača najjači, Roz je napao grizli. Ona je dala u bijeg i u jednom trenutku pala na gnijezdo guščjih jaja. U padu poginu majka guska i svi njezini potomci osim jednog. Roz to jaje uzme k sebi. Nakon što ga obrani od gladne lisice Finka, gusan se izlegne te odluči da je Roz njegova majka. Usput, kljunom pokida njezin odašiljač. Kad spazi da se skoro neće vratiti u Universal Dynamics, Roz se odluči okušati kao majka.

"Divlji robot" u hrvatska je kina stigao 17. listopada, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić u novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma" donosi četiri razloga zbog kojih ga trebate pogledati i jedan zbog kojeg ga trebate preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 17:39