MINISTARSTVO FILMA

OVOGODIŠNJI BERLINALE BEZ OČITOG FAVORITA Žiri kojim predsjeda Meryl Streep proglasit će nagrađene u subotu navečer

 Reuters

Projekcijom posljednjeg filma u konkurenciji – 'Sjedinjenih država ljubavi' poljskog redatelja Tomasza Wasilewskog – u petak je u Berlinu završio natjecateljski program Berlinalea.

Publika je imala prilike vidjeti svih 20 filmova u borbi za nagrade, a žiri kojim predsjeda Meryl Streep proglasit će nagrađene u subotu navečer.

Opći je dojam da je ovogodišnja berlinska konkurencija bila najslabija u posljednjih nekoliko godina, te da nije iznjedrila očitog favorita.

Miljenik novinara ovdje je nesumnjivo talijanski dokumentarac “Fuocoamare” Gianfranca Rosija koji ima najbolje ocjene u kritičarskim anketama. Stanovite šanse ima vjerojatno I tuniški film “Hedi”, kao i “Midnight Special” Jeffa Nicholsa.

Listu potecijalnih pobjednika zaključuje francuska drama “Budućnost” redateljice Mije Hansen-Love. Taj film o postarijoj profesorici filozofije ( Isabelle Huppert) koju muž ostavi zbog ljubavnice, ovdje se svidio uglavnom svima, no nikog nije bacio u euforiju.

Tom krugu posljednjeg se dana priključio i “Sjedinjene države ljubavi” Poljaka Wasilewskog. Smješten u poljsku industrijsku provinciju netom nakon pada Berlinskog zida, film kroz dramaturški mozaik prati nekoliko žena iz istog susjedstva koje muči neuzvraćena ljubav.

Jednoj je muž davno pobjegao na Zapad i šalje joj VHS poruke, druga je zaljubljena u svećenika, treća voli netom obudovjelog liječnika s kojim je – dok mu je žena bila živa- imala aferu. Četvrta je profesorica ruskog koja u političkim promjenama dobiva otkaz, a zagleda se u mlađu susjedu terapeutkinju.

Sve se to dogadja u sumornom ozračju rane tranzicije u kojem ljudi iz sovjetskih solitera zive između dominantnog utjecaja crkve i ranog, naivnog kapitalizma. Riječ je o jako dobro napravljenom i neizmjerno tjeskobnom filmu u pravoj tradiciji poljskih majstora kao sto su Kieslowski ili Zanussi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 00:47