FILM 'ŽELJEZNO NEBO'

'Ovo je amaterska posveta kultnom Dr. Strangelove'

ZAGREB - Najintrigantniji podatak vezan uz film “Željezno nebo” 32-godišnjeg finskog redatelja Tima Vuorensole jest činjenica da su ga - između ostalih - financirali Eurimages, filmski fond Europske unije i Finski filmski fond. Znači, opaka je predrasuda, koju šire naši filmaši iz regije, da kod članova komisija takvih fondova najbolje prolaze ili teške drame ili socijalne komedije i melodrame.

“Željezno nebo”, naime, luckasta je SF satira o nacistima koji su 1945. pobjegli na Mjesec i odlučili su se 2018. vratiti na matični planet, ali sada kao zavojevači koji će dobiti bitku zahvaljujući moćnom svemirskom bojnom brodu znakovita imena “Götterdämmerung”. Ako može proći nešto takvo, dragi mladi hrvatski redatelji, naprosto se opustite i posvuda počnite tražiti novce s najuvrnutijim projektima koji vam padnu na pamet. Zaboravite rat na Balkanu, društvene nepravde i vapaje protiv netolerancije!

Novčani prilozi

“Željezno nebo” inače ima vrlo visoku ocjenu na meritornom internetskom filmskom portalu www.imdb.com, čitavih 7,6 od mogućih 10, no rekao bih da je to zbog osebujnog načina na koji je Vuorensola skupljao sredstva tijekom višegodišnje produkcije: kako budžet od 7 i pol milijuna eura nije bilo lako namaknuti, u jednom trenutku pozvao je putem interneta poklonike svoga projekta da mu pomognu s novčanim prilozima, pa čak i da sudjeluju svojim prijedlozima u konačnoj verziji scenarija.

Na odjavnoj špici nabrojene su stotine takvih tipova kojima se autori zahvaljuju: ukoliko su svi oni i njihovi prijatelji sudjelovali u ocjenjivanju filma na Imdb-u, ne čudi zašto je “Željezno nebo” tako dobro prošlo.

Ne mari za glumce

Moja bi ocjena bila puno niža - negdje između trojke i četvorke, ukoliko se držimo američkog načina bodovanja. Vuorensola je tip redatelja koji sav svoj žar usmjerava na specijalne efekte (nešto slično moglo se prigovoriti i našem Neviju Marasoviću u “The Show Must Go On”), a ne mari puno za razigravanje scena s glumcima. Budući da je to komedija, sve bi moralo biti krcato gegovima, no jedva da zapazite pokoji. Nekome će možda biti smiješno što američku predsjednicu u budućnosti igra inačica Sarah Palin, ali mnogima baš i ne: tko se nje, zaboga, još sjeća?!

To je moglo biti duhovito u doba dok je Vuorensola pripremao film, no takve dosjetke na prvu loptu uvijek se pokažu kao bumerang, jer rijetko kad izdrže test vremena. Također, središnja situacija - u kojoj predstavnici svjetskih sila vijećaju kako da se obrane protiv invazije s Mjeseca - pokupljena je iz filma Stanleyja Kubricka “Dr. Strangelove”, ali ovo je zbilja posveta jednog amatera.

Jako sporo

U filmu ipak ima nešto duhovito. Nacisti na Mjesecu obožavaju ulomak iz “Velikog diktatora” u kojem se diktator Hynkel lopta globusom i smatraju da je to integralna verzija.

Kada stignu na Zemlju i u New Yorku pogledaju film u kinu, zgranuti su. Pa to traje 125 minuta, dugačko je i dosadno! Nešto slično bi se moglo ustvrditi i za “Željezno nebo”. 93 minute u CineStaru protjecale su mi tako sporo još samo tijekom filma “U zemlji krvi i meda”!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:36