NENAD POLIMAC

NAŠ FILMSKI KRITIČAR POGLEDAO JE 'IGRE GLADI: ŠOJKA RUGALICA 2. DIO' Počinje kao ratni film koji prelazi u akcić

Ukoliko ste otrpjeli "jedinicu", bit ćete ugodno iznenađeni kako je u "dvojci" dramski ritam neusporedivo brži, a i film se doima puno suvislije

Napokon je postalo jasno da je spisateljica Suzanne Collins, autorica bestselera “Igre gladi”, kći američkog vojnog pilota. “Šojka rugalica drugi dio”, završni dio serijala snimljenog po njezinim knjigama, započinje kao ratni film, junakinja Katniss Everdeen je u okrugu 13, u kojem se sprema završna operacija protiv dikatora Snowa, zagrijavaju se mlazni zrakoplovi, pokreti trupa sve su impozantniji, a ona se - nakon što dozna da je namjeravaju izostaviti iz tog obračuna - prošverca u transportnu letjelicu. Čim se nađe sa svojim suborcima u Capitolu, upravnom centru futurističkog saveza okruga Panem, kao da gledate ulomak iz ratnih žurnala sa Srednjeg istoka, razrušene zgrade, razrovane ulice, ukratko, stvarnost koja jednog dana možda čeka i Ameriku.

“Šojka rugalica 2” brzo mijenja žanrovski format, ratni film prelazi u akcić koji se odigrava u podzemlju Kapitola, budući da jedino tamo nema opasnih mina koje su Snow i njegovi jurišnici nabacali po središtu grada. Kada se Katniss i njezin tim opet nađu na površini, na korak smo do razrješenja filmske sage koja se razvlačila pune četiri godine.

Doznat ćemo što će se dogoditi diktatoru i za koga će se napokon opredijeliti junakinja, za simpatičnog Peetu, koga su negativci u međuvremenu pretvorili u mutanta nepredvidljivih reakcija, ili naočitog Galea, uvijek spremnog da je zaštiti kad joj zaprijeti opasnost.

Već iz prepričavanja fabule jasno vam je da drugi dio obiluje nečim čega je jako nedostajalo u prvom dijelu “Šojke rugalice” - akcijom. Završni roman trilogije “Igre gladi” za potrebe filma rascijepljen je u dva dijela, što je već konvencija kada su ovakvi serijali u pitanju, no dok se “Harry Potter” vrlo suvislo izvukao iz zamke razvlačenja radnje, “Sumrak saga” i “Igre gladi” su joj itekako podlegli. Ipak, ukoliko ste otrpjeli “jedinicu”, bit ćete ugodno iznenađeni kako je u “dvojci” dramski ritam neusporedivo brži, a i film se doima puno suvislije: ne baš u potpunosti, jer dvije važne scene kao da nisu pripremljene kako spada, dogode se suviše iznenadno i gledatelj je u nedoumici je li to privid ili zbilja. Drugačije i nije moglo biti jer ovo nije serijal kategorije “Harryja Pottera”.

Tamo niste imali potrebe prije svakog novog nastavka proučavati što se zbilo u prethodnom, zbivanja u svakom filmu bila su logična cjelina - sve je to u svojim knjigama već osmislila autorica J.K. Rowling - no “Igre gladi” nisu ni literatura takve razine, a bogami ni filmovi. Uloženo je tu dosta novca, ali ne i talenta, a i kompanija Lionsgate koja je kormilarila serijalom nema takvu produkcijsku logistiku kao renomirani Warner Bros.

“Igre gladi” neosporno su bolji filmski serijal od “Sumrak sage”, proslavile su danas najveću holivudsku zvijezdu i vrhunsku glumicu Jennifer Lawrence, ima u njemu štošta zanimljivog, međutim, imate dojam da je sve to moglo ispasti neusporedivo bolje da je posao povjeren pravim majstorima. Završni film nije loš, to je blockbuster koga ćete odgledati sa zanimanjem, ali nisam siguran da ćete se njemu i prethodnim nastavcima vraćati tako često kao što to činite kad je u pitanju “Harry Potter”: njegova brojna izdanja u kućnom kinu nikad nisu dosadna.

Što dalje? Aktualni serijali za mladež “Različita” i “Labirint” druga liga su čak i u odnosu na “Igre gladi”. Trebat će smisliti nešto drugo ili tu publiku prepustiti drugim vrstama zabave, što bi za Hollywood bio nedopustiv poraz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:36