SLAVLJE U ITALIJI

Najveća talijanska diva danas slavi 90 godina. Priredili su joj privatnu zabavu u luksuznom hotelu u centru Rima

Sophia Loren

 The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia
Javna televizija Rai ovih će dana emitirati nekoliko filmova u kojima je glumila Sophia Loren. Odjenut će je Gigorio Armani

Talijanska glumačka zvijezda Sophia Loren, filmska ikona ovjenčana dvama Oscarima, u petak navečer u Rimu će proslaviti devedeseti rođendan, pišu talijanski mediji.

Rođena u ‘vječnome gradu‘ 20. rujna 1934. godine, međunarodna filmska diva ugasit će 90 svjećica na privatnoj zabavi organiziranoj u luksuznom hotelu u rimskoj povijesnoj jezgri.

Nakon što joj u rimskome kinu studija Cinecittà počast odaju brojni uzvanici, među kojima i talijanski ministar kulture Alessandrio Giuli, glumica će sa 150-ak prijatelja, kolega i članova obitelji večerati na luksuznoj terasi hotela u kojemu će svečano otvoriti apartman koji nosi njezino ime, piše Corriere della Sera.

image

Sophia Loren

The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia
image

Dolce & Gabbana Sophia Loren

Dolce & Gabbana Via Bestimage/bestimage/profimedia/Dolce & Gabbana Via Bestimage/bestimage/profimedia

Za tu prigodu Loren će odjenuti njezin veliki prijatelj Giorgio Armani.

Partneri su joj na vrhuncu karijere u Hollywoodu bili najveći glumci tog vremena, od Anthonyja Quinna i Clarka Gablea preko Marlona Branda, Caryja Granta, Petera Sellersa, Johna Waynea do Franka Sinatre.

"Sophia Loren je mit star 90 godina", piše Il Corriere, dok rimski list Il Messaggero odaje počast "ikoni ženskih prava", a La Repubblica je povezuje s francuskom kolegicom Brigitte Bardot koja će 28. rujna također napuniti 90 godina.

Devedeseti rođendan Sophije Loren obilježit će se i retrospektivom u njujorškome Lincoln Centeru. Javna televizija Rai ovih će dana emitirati nekoliko filmova u kojima je glumila Loren.

Legenda Sedme umjetnosti, glumica i udovica pokojnoga producenta Carla Pontija, vratila se na talijanske male ekrane 2010. u tv filmu o svome životu u kojemu je glumila vlastitu majku. Godine 2014., na svoj 80. rođendan objavila je autobiografiju pod naslovom "Jučer, danas i sutra".

image

The Pride and the Passion, Cary Grant Sophia Loren

Stanley Kramer Productions/christophel Collection/profimedia/Stanley Kramer Productions/christophel Collection/profimedia

Posljednji put glumila je u filmu "La vie avant soi" iz 2020., adaptaciji romana Romaina Garyja koju je režirao njezin sin Edoardo Ponti.

image

Sophia Loren

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:12