ODGOVORNI SAMO PREDSJEDNIKU

NAJUZBUDLJIVIJI FILM PRVOG DANA ZAGREBDOXA ‘Prljavi ratovi’ Richarda Rowleyja

Predsjednik Barack Obama spominje se u nekoliko navrata, no prikazan je u nimalo povoljnom svjetlu

Najuzbudljiviji strani film prvoga dana ZagrebDoxa svakako su 'Prljavi ratovi' Richarda Rowleyja, nominirani ove godine za Oscara za najbolji dokumentarac. Nakon što ga pogledate, morate ćete preispitati visoke ocjene koje ste dali filmu 'Zero Dark Thirty' Kathryn Bigelow.

Komanda združenih

Ispostavlja se, naime, da je važnu ulogu u hvatanju i ubojstvu Osame bin Ladena, kojim se bavio taj triler, imala stanovita Komanda združenih specijalnih operacija, odgovorna samo američkom predsjedniku i kriva ne samo za potpuno bespotreban pokolj nekog plemena u Jemenu (tom prigodom stradalo je i nekoliko djece) nego i dvije trudne žene i jednog arapskog policajca u Afganistanu.

Nakon bin Ladena zajedno sa svojim naredbodavcima pronašli su novog državnog neprijatelja u Anwaru al-Awlakiju, unatoč tome što je u pitanju američki građanin, izvršili na njega atentat 2011. godine, a nešto kasnije pogubili su i njegova maloljetnog sina, momka koji je izgledao kao najnormalniji tinejdžer.

Obama u lošem svjetlu

Predsjednik Barack Obama spominje se u nekoliko navrata, no prikazan je u nimalo povoljnom svjetlu. Redatelj Rowley oslonio se na novinara Jeremyja Scahilla, čija su to uglavnom otkrića, i on vodi kroz radnju kao da je u pitanju igrani film detekcije. Povremeno se pribjegava simuliranom dokumentarcu, no malo će tko od gledatelja to zamjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:39