FILMSKE LOVORIKE

MATANIĆ I JUKA NIŽU NAGRADE Novi Grand prix 'Zvizdanu', a 'Ti mene nosiš' najbolji na festivalu u Beču

ZAGREB - Film 'Zvizdan' Dalibora Matanića osvojio je svoj drugi francuski Grand Prix u posljednjih tjedan dana - nakon glavne nagrade na međunarodnom festivalu 'War on Screen' u Chalons-en-Champagne, proglašen je najboljim filmom festivala 'Arte Mare' u gradu Bastia na Korzici.

Grand Prix Arte Mare je trinaesta nagrada koju je film osvojio same premijere na međunarodnom festivalu u Cannesu, gdje je započela njegova uspješna festivalska promocija.

Protekli tjedan film je premijerno prikazan u SAD-u, u sklopu Međunarodnog festivala u Hamptonsu, a prikazan je i na Međunarodnom filmskom festivalu u Bogoti u Kolumbiji. Slijede projekcije na Festivalu novog filma u Kanadi, Oaxaca Film Festu u Meksiku te na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

U isto vrijeme, domaća publika i dalje prati 'Zvizdan' u domaćim kinima, u prva dva tjedna prikazivanja, film je pogledalo 27 304 posjetitelja, izvijestio je producent Kinorama.

Najbolji filmovi iz središnje i istočne Europe

Dugometražni prvijenac hrvatske redateljice Ivone Juke 'Ti mene nosiš' proglašen je pak najboljim filmom ovogodišnjeg festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma LET'S CEE, koji je u nedjelju završio u Beču.

U konkurenciji 118 filmova svih rodova i dužina nagrađena je i hrvatska manjinska koprodukcija, 'Život s Hermanom H. Rottom' autorice Chintis Lundgren, koji je osvojio posebno priznanje žirija u konkurenciji kratkometražnog filma, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

VIDEO: ESTONSKO-HRVATSKI FILM ‘Život s Hermanom H. Rottom naša je verzija Simpsona’

Bečki festival LET‘S CEE održava se jednom godišnje, predstavljajući ponajbolje filmove iz središnje i istočne Europe, s obzirom da filmovi iz regija geografski i povijesno bliskih Austriji inače teško dolaze do ondašnjih kina. Od prvog izdanja 2012. godine festival je postao atraktivna platforma za autore kinematografija iz tih područja.

Nagradu za životno djelo ovogodišnjeg izdanja festivala, koje se održalo od 1. do 11. listopada, osvojio je novosadski redatelj Želimir Žilnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:42