NENAD POLIMAC O MAMURLUKU 3

Mamurna ekipa obezglavljuje žirafu i ponovno divlja po Las Vegasu

Kada su scenaristi Jon Lucas i Scott Moore kontaktirali kompaniju New Line (serijal “Gospodar prstenova”) i ponudili im predložak za komediju o ludoj momačkoj večeri u Las Vegasu, tijekom koje nestane mladoženja, a drugo jutro njegovi se prijatelji ne sjećaju što se dogodilo, dobili su odgovor da je tekst zgodan, ali je njegov naslov (identičan komediji s Cameron Diaz i Ashtonom Kutcherom koja je upravo tada dobila zeleno svjetlo za produkciju) problematičan.

Rizik koji se isplatio

Stoga su u New Lineu odustali od projekta, no Lucas i Moore nagovorili su svog znanca, redatelja Todda Phillipsa, da pročita scenarij. Njemu se to činilo zanimljivim, a kako je imao ugovor s Warner Brosom, ponudio im ga je na realizaciju. U predlošku tada još nije bilo spomena o tigru, bebi i Mikeu Tysonu, s kojima se junacima ukrste putovi, ali je ubrzo sve to našlo mjesta u scenariju.

Ponajveći je problem bio budžet: 35 milijuna dolara nije puno za standarde hollywoodskih “majora”, no velik je to novac kada u filmu nemaš neko veliko glumačko ime.

Ed Helms je još bio kako-tako poznat zahvaljujući seriji “U uredu”, ali Bradley Cooper i Zach Galifianakis nisu baš imali impresivni rezime dotadašnje karijere. Nije bilo druge - Phillips se odrekao honorara kako bi pojeftinio snimanje, a zauzvrat je dobio udjel u filmu.

Zaradili velik novac

Bio je to potez snova jer je “Mamurluk”, kako su nazvali komediju, postao 2009. jedan od najvećih hitova sezone, a redatelj je naposljetku zaradio nevjerojatnih 70 milijuna dolara.

Srećom da nitko nije očekivao takav uspjeh, da nisu unaprijed potpisivali nikakve ugovore, jer su za nastavak iz 2011. glumci mogli odrediti nove cijene svojih usluga, desetak milijuna dolara više. “Dvojka” je zadržala istu strukturu kao i “jedinica”, počela je triježnjenjem nakon momačke večeri, samo što poprište zbivanja više nije bio Las Vegas nego Tajland, a ovaj put se vjenčao zubar Stu ( Helms). Prvi “Mamurluk” zaradio je gotovo 470 milijuna dolara bruto, drugi nešto više od 580 milijuna pa se, naravno, morala snimati i “trojka”.

“Mamurluk 3” nudi dramsku novinu, nema “odmotavanja” zbivanja unatrag, nema luckaste situacije s kojom sve započinje. Fabula se izlaže logičnim slijedom, ali već u početku uslijedi sumanuta scena u kojoj Alan ( Galifianakis) vozi u prikolici žirafu, a nesretna životinja uskoro zbog nadolazećeg nadvožnjaka izgubi glavu: to je već vrsta “humora” na kakvu nas je navikao “Mamurluk”, tako rizičnog da ne znate biste li se smijali ili ljutili na autore filma zbog lošeg ukusa i divljaštva. Dakako, smrt žirafe inscenirana je uz pomoć kompjutora, no ne mora to svakome biti očigledno.

Povratak u Vegas

U “Mamurluku 3” ponovno se vraćamo u Las Vegas gdje će tri Alanova prijatelja - Stu, Phil ( Cooper) i Doug ( Jason Bartha) - proživjeti mnogo pustolovina, opet ćemo sresti Jade ( Heather Graham), prostitutku zlatnog srca, ali i neizbježnog gospodina Chowa ( Ken Jeong).

Sudeći po prvim, poprilično negativnim recenzijama, surovih, ali efektnih gegova poput obezglavljivanja žirafe jako je malo, film je poprilično monoton i više simulira akcijsku eskapadu negoli pravu komediju, no teško da će to odvratiti gledatelje da od narednog četvrtka ne pohrle u kina. Iako se Phillips zarekao da će “Mamurluk” ostati trilogija, možda ipak za koju godinu napravi “četvorku”, koja će uistinu nasmijati publiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:42