TKO ĆE OSVOJITI NAJVIŠE ZLATNIH KIPIĆA

'Lincoln' Stevena Spielberga ima čak 12 nominacija za Oscara!

The Oscar nominees for Best Actor are announced by Seth MacFarlane and Emma Stone at the Samuel Goldwyn Theater on January 10, 2013 in Beverly Hills, California. Steven Spielberg is hoping for good news Thursday as Oscar nominees are unveiled, with his "Lincoln" among frontrunners, albeit in a wide field as Hollywood's awards season enters the home straight. The 85th Academy Awards will be held on February 24. AFP PHOTO/ROBYN BECK
 AFP

Da Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti nastoji biti u dosluhu s modernim vremenima vidjelo se već po današnjem proglašenju nominacija za pozlaćene kipiće: u pola šest ujutro po losangeleskoj satnici pred kamere su stali Emma Stone i Seth McFarlane, redatelj lanjskog megahita “Ted” i voditelj predstojeće dodjele Oscara 24. veljače.

Obično bi to bio suhoparan ekspoze tko je sve nominiran, koji bi uz neku zgodnu glumicu vodio netko od šefova Akademije, no ovaj put to je bio pravi mali show. Njih dvoje su se tu i tamo podbadali, djelovali raspoloženo, unatoč McFarlaneovim žalopojkama da je suviše rano za ovakvu prigodu.

Poniženi Tarantino

Rezultati? Unatoč najavi iz 2009. da će se za glavnog Oscara ubuduće natjecati deset filmova umjesto pet, kao i lani lista je svedena na samo devet naslova. Kako se i pretpostavljalo, “Lincoln” Stevena Spielberga pobrao je najviše nominacija, 12, pomalo neočekivano u stopu ga slijedi “Pijev život” Anga Leeja sa 11 nominacija, a mjuzikl “Jadnici” i romantična komedija “U dobru i zlu” imaju po osam nominacija. Ova potonja ima sve razloge za likovanje, jer je nominirana u svih sedam glavnih kategorija, za film, režiju, scenarij i glumačka ostvarenja.

Iznimno zadovoljni mogu biti Austrijanci: “Ljubav” se ne natječe samo za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, nego i za glavnu nagradu, a Michael Haneke dobio je prvu nominaciju u karijeri kao najbolji redatelj. Bizarno je jedino kako je izostala nominacija glavnog glumca Jean-Louisa Trintignana, koji je fascinantan u ulozi ostarjelog supruga pred dramatičnom odlukom.

Zasigurno slavi i mladi Amerikanac Benh Zeitlin, čiji je niskobudžetni film “Zvijeri južnih divljina” dobio četiri važne nominacije: pretpostavljalo se da će se ugurati među devet najboljih, ali da će Zeitlin biti nominiran i kao redatelj, to je malo tko prognozirao. Njegovo otkriće Quvenzhané Wallis (ima samo devet godina) postala je najmlađa glumica nominirana za tu nagradu, a Emmanuelle Riva iz “Ljubavi” je najstarija: 85 joj je godina.

Razočarani i zakinuti? Ponajprije autori filmova “Zero Dark Thirty” i “Odbjegli Django”. Prvi je valjda platio danak kontroverzama oko scena u kojima agenti CIA-e iznuđuju priznanja od zarobljenika mučenjem: nominiran je za najbolji film, originalni scenarij i glavnu žensku ulogu, ali je Kathryn Bigelow (koja već ima Oscara za “Narednika Jamesa”) uskraćeno priznanje kao redateljici, što je poprilično neozbiljno.

Sličnom je poniženju izvrgnut i Quentin Tarantino: istina, nominiran je za najbolji film i za originalni scenarij, no ono po čemu je “Odbjegli Django” izuzetan upravo je režija. Među nezadovoljnima je i Tom Hooper, dobitnik Oscara za “Kraljev govor”, čiji su “Jadnici” dobili hrpu nominacija, ali ne i za najbolju režiju.

Izostao ‘Iza brda’

Sjajna žetva nominacija za film “U dobru i zlu” djelomično je rezultat vrlo dobrog odjeka kod kritike i publike, ali i vještine njegovih producenata i distributera braće Weinstein, velikih majstora marketinga kada su u pitanju glasači za Oscara (još se pamti kako je “Zaljubljeni Shakespeare” potukao “Spašavanje vojnika Ryana”). Nešto se ipak moralo i žrtvovati, pa je tako nominacija u kategoriji najboljeg stranog filma uskraćena njihovoj komediji “Nedodirljivi” s francuskom etiketom, koja je po nekima u završnom glasanju mogla ugroziti Hanekeovu “Ljubav”. Uz nominacije za najbolju režiju, nominacije za najbolje strane filmove podjednako su problematične: norveški film “Kon Tiki” je atraktivna pustolovna slikovnica, no čista bezvezarija u usporedbi s rumunjskom dramom “Iza brda”, koja uopće nije izborila nominaciju.

“Skyfall” nije uspio napraviti pothvat i postati prvi film iz serijala o Jamesu Bondu koji je nominiran za Oscara za najbolji film: istina, dobio je pet drugih, uglavnom u tzv. tehničkim kategorijama, a izvjesna je zadovoljština što će na svečanoj dodjeli nagrada biti napravljena posebna posveta 50. obljetnici serijala.

Pogledajte nominacije u najvažnijim kategorijama:

Najbolji film:

- Beasts of the Southern Wild

- Silver Linings Playbook

- Zero Dark Thirty

- Lincoln

- Les Misérables

- Life of Pi

- Amour

- Django Unchained

- Argo

Najbolji redatelj:

David O. Russell, Silver Linings Playbook

Ang Lee, Life of Pi

Steven Spielberg, Lincoln

Michael Haneke, Amour

Benh Zeitlin, Beasts of the Southern Wild

Najbolja glumica:

Naomi Watts, The Impossible

Jessica Chastain, Zero Dark Thirty

Jennifer Lawrence, Silver Linings Playbook

Emmanuelle Riva, Amour

Quvenzhané Wallis, Beasts of the Southern Wild

Najbolji glumac:

Daniel Day-Lewis, Lincoln

Denzel Washington, Flight

Hugh Jackman, Les Misérables

Bradley Cooper, Silver Linings Playbook

Joaquin Phoenix, The Master

Najbolja sporedna glumica:

Sally Field, Lincoln

Anne Hathaway, Les Misérables

Jacki Weaver, Silver Linings Playbook

Helen Hunt, The Sessions

Amy Adams, The Master

Najbolji sporedni glumac:

Christoph Waltz, Django Unchained

Phillip Seymour Hoffman, The Master

Robert De Niro, Silver Linings Playbook

Alan Arkin, Argo

Tommy Lee Jones, Lincoln

Najbolji strani film:

Amour, Austria

Kon-Tiki, Norway

No, Chile

A Royal Affair, Denmark

War Witch, Canada

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:37