PIŠE NENAD POLIMAC

KRITIČAR JUTARNJEG O HITU GODINE 'Sila se budi' je dobar fim, ali mračna strana Sile kao da vuče serijal u pogrešnom pravcu

Redatelj J. J. Abrams napravio je svoje najambicioznije ostvarenje unatoč ograničavajućem konceptu prema kojem se nova radnja povezuje s onom od prije 30 godina

Tko zna kako bi mi izgledalo prvo gledanje filma “Ratovi zvijezda: Sila se budi” da nije bilo ovolike tajnovitosti? Izostala bi pogrešna očekivanja kojih je bio ne mali broj. Procurila je vijest da oskarovka Lupita Nyong’o kao tisućljetna Maz Kanata ima jako malu ulogu, što se nije pokazalo točnim, ali ne smijem više o tome da vam ne pokvarim predstojeći filmski doživljaj. Tajili su nam i kako će izgledati veliki vođa Snoke u još jednoj - navodno maštovitoj - preobrazbi Andyja Serkisa, Golluma iz “Gospodara prstenova” i Caesara iz “Planeta majmuna”, međutim, to baš i nije takva atrakcija. Također, Mark Hamill je ustvrdio da se pojavljuje u sceni koja ima isti dramski naboj kao i u ona iz filma “Imperij uzvraća udarac”, kada Luke Skywalker doznaje da mu je Darth Vader pravi otac. To nema veze, no bit će da je to bilo proračunato navođenje na krivi trag: jedna takva scena uistinu postoji, čak je i vrlo slično režirana kao i ona iz spomenutog filma, ali u njoj su posve drugi likovi.

Uvjerljivo i sugestivno

Naposljetku, ukoliko nemate naviku ostajati do završetka odjavne špice, možete slobodno napustiti kino dvoranu kada se upale svjetla: vijest da ćemo na samom kraju gledati ulomak iz “Odmetnutog”, odvojka “Ratova zvijezda” planiranog za narednu godinu, nije točna. Valjda su procijenili da je to dosjetka rezervirana samo za Marvelove filmove.

Kakav je dakle film “Ratovi zvijezda: Sila se budi”? Najprije o onome što je uistinu dobro. J.J. Abrams, redatelj zanimljivog ali dosta neujednačenog opusa, napravio je svoje najambicioznije i najurednije ostvarenje (istina, ne i najpoticajnije: preferiram prve dvije trećine filma “Super 8”). Ovaj put je bio dosta sapet, jer ga je ograničavao koncept: u “Zvjezdanim stazama” je imao puno više slobode dok je dočaravao mlade dane Kirka i Spocka, koračao je potpuno novim teritorijem, međutim, ovdje je morao povezati novu radnju s onom koja se odigrala prije tri desetljeća. Likovi koje smo sada prvi put vidjeli na ekranu komunicirali su s legendama iz izvorne trilogije Georgea Lucasa, dakako, dobrano ostarjelim, i to se doima prilično uvjerljivim i sugestivnim. Drugo, Abrams je nastojao da mu film bude što sličniji prvim “Ratovima zvijezda”, pa je što je više mogao koristio modele a ne kompjutorski generirane slike (CGI). Prije pretpremijerne projekcije u CineStarovom IMAX-u u Arena Centru pokazali su nam najavu za “Bogove Egipta” Alexa Proyasa s Gerardom Butlerom, napravljenim gotovo u cijelosti CGI-om. Grozno! U odnosu na taj ulomak “Sila se budi” doima se kao renesansna umjetnost, leti se među zvijezdama, znameniti svemirski brod “Milenijski sokol” tuče po protivnicima, ruši se zemlja, no sve je to nekako uvjerljivo i uravnoteženo, vrlo slično onome kako smo doživljavali rane Lucasove filmove.

Kratke scene

Izvjestan minus Abramsove režije - ali i scenarija koji je napisao s veteranom Lawrenceom Kasdanom - jest to što su scene dosta kratke. Nema tu dojmljivog učenja jedi vještina koje Yoda metodično prenosi Lukeu u prvim “Ratovima zvijezda” ili poletnih vizualnih parada iz druge trilogije (“Fantomska prijetnja”, “Klonovi napadaju”). Abramsu i Kasdanu najvažnije je bilo obaviti povjereni zadatak, solidno su oni sve to realizirali, ali nema tu Lucasove magije. Imate dojam kao da su imali dramski metronom koji je određivao koliko što smije trajati i što sve treba strpati u zadanu cjelinu. Sveprisutni “déjà vu” vrlina je i mana. Na trenutak se podsjetite: “Gle ovo je isto rješenje koje smo već vidjeli u prvom ili drugom filmu”, što je zgodan štos, ali povremeno poželite da film krene svojim vlastitim smjerom, što se pak prilično rijetko događa. Natrag vas vraća i elegantna glazba Johna Williamsa, koja ipak ne zvuči tako dobro kao u filmu iz 1977.

Abrams si je dozvolio tek jednu malu subverziju, “Trgovci” Kevina Smitha urnebesno su se sprdali sa svakodnevicom olujnih jurišnika, tko su ti tipovi u bijelim oklopima koji samo trče i pucaju, kakav je njihov privatni život i primaju li plaću za ono što rade? Napredak je što je novi glavni junak Finn ( John Boyega) bivši olujni jurišnik zgađen svojim poslom nakon što je morao sudjelovati u pokolju običnog pučanstva, no puno je bolji štos kad nešto kasnije dvojica oklopnika razgovaraju o novom modelu oružja ili letjelice. To je očita referenca na “Trgovce” i zbilja zgodna dosjetka.

Mladi robot BB-8

Glumci? Najviše simpatija pridobio je mali robot BB-8, no tako je bilo i u Lucasovim filmovima gdje su R2D2 i C3PO bili omiljeniji od trojice glavnih junaka. Daisy Ridley kao Ray trebala bi u narednim nastavcima pokazati pravi potencijal, zasad je očito da je to dobra mlada glumica koja se solidno snašla u zahtjevnom blockbusteru, a nešto slično bi se moglo reći i za Boyegu. Ukoliko Oscaru Isaacu ubuduće daju više prostora, on bi mogao postati najsugestivniji novi lik, jer ima i najveći glumački doseg. Među negativcima, najslabije se doima Domhnall Gleeson kao general Hux, dok je Adam Driver ( Kylo Ren) odličan s maskom i bez nje, čak ima i karakternu scenu kakvih bi u filmu trebalo biti više. Pravo je razočaranje što su kultni indonezijski glumci Iko Uwais i Yayan Ruhian iz serijala “Racija” Garetha Ewansa (Abrams se iz njega štošta mogao naučiti o režiranju akcijskih scena) potraćeni bez ikakavog osobitog efekta.

Veterani? Pojava Marka Hamilla je prekratka (ali vrlo značajna, tako da nemojte žaliti zbog eventualnog otkrivanja sadržaja), Carrie Fisher uglavnom “prodaje” emocije, iako bi trebala biti puno odlučnija, sada je naime generalica, a samo jednom je nazovu “princezom”, dok je Harrison Ford naprosto sjajan, kako u humornim tako i u dramskim scenama. Chewbacca ( Peter Mayhew) mu je dobar, ali ne tako izražajan partner (ovo, naravno, nemojte shvatiti suviše doslovno).

Pred novom trilogijom je zadatak da se razigra poput one Lucasove (čak su i prvi “Ratovi zvijezda” bili dramski plošniji od nastavka “Imperij uzvraća udarac”), no hoće li to biti moguće pod Disneyjevim pritiskom koji želi što više filmova u što kraćem roku i da u njima po mogućnosti više uživaju klinci i tinejdžeri nego oni nešto stariji? Vidjet ćemo, no mračna strana Sile kao da vuče serijal u pogrešnom pravcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:53