GLAVNA GLUMICA FILMA 'SAMO VJETAR'

Katalin Toldi: Iako sam nezaposlena, nisam sigurna da bih opet glumila na filmu

Projekcijom filma “Samo vjetar” mađarskog redatelja Benedeka Fliegaufa u srijedu je otvoren Vukovar Film Festival , a hrvatsku premijeru ovog filma publika je - nakon jednogodišnje pauze - ponovo pratila na šlepu na Dunavu.

Film koji je na ovogodišnjem Berlinaleu nagrađen Srebrnim medvjedom, inspiriran je stvarnim događajima iz 2008. i 2009. godine kada su pripadnici mađarske ultradesnice napali i pobili skupinu Roma, što je izazvalo velika previranja u mađarskom društvu. Benedek Fliegauf, koji se proslavio filmom “Dealer” i slovi kao jedan od najtalentiranijih mladih mađarskih redatelja, za većinu uloga u filmu uzeo je naturščike, a našao ih je u selu Csobánka, smještenom 24 kilometra sjeverozapadno od Budimpešte.

Prva uloga

Upravo iz tog sela je i glavna glumica - u filmu je ona Mari, majka dvoje djece koja za život zarađuje dvostrukom šihtom: ujutro skuplja smeće pored prometnica, a poslijepodne čisti zahode u seoskoj školi i štedi novac kako bi se jednoga dana zajedno s djecom mogla pridružiti suprugu u Kanadi. U stvarnom životu ona je Katalin Toldi i ovo joj je bila prva filmska uloga.

- Redatelj Fliegauf došao je u naše selo kako bi u lokalnoj osnovnoj školi pronašao djecu glumce, a ja sam sjedila ispred svoje kuće i pušila. Ulogu sam zapravo dobila sasvim slučajno, jer je redatelj ispočetka htio samo mog oca (Katalinin otac u filmu je dobio ulogu djeda, op.a.), no ipak me pozvao na probno snimanje. Život mi se nije promijenio, osim što me svi prepoznaju kad idem u dućan - ispričala nam je Toldi, koja je u Vukovar stigla s kolegicom iz filma, mađarskom glumicom Emese Vasvári.

Tridesetdvogodišnja Toldi također je majka dvoje djece, no za razliku od Roma na filmu koji žive u latentnom strahu, ona se, kaže, kao Romkinja u Mađarskoj ne osjeća nelagodno.

Od kraja 18. stoljeća

Romi, su, objašnjava, u njenom selu još od kraja 18. stoljeća, i po zanimanju su tradicionalno kovači. Katalin je pet godina radila u tvornici žarulja, no trenutno je nezaposlena, ali nije sigurna da bi ponovo glumila:

- Novu filmsku ulogu prihvatila bih samo ako u filmu ne bi bilo djece, s njima je bilo vrlo teško raditi jer smo mnoge scene morali ponavljati. Najteže mi je bilo glumiti leševe, a redatelju sam rekla da ne želim ni kročiti nogom u mrtvačnicu! No, sretna sam da je ovaj film pokazao kako ne treba prezirati Rome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:40