NEVIĐENO SMIJEŠAN FILM O MUDŽAHIDIMA

Kada se četiri mlada Pakistanca iz Londona pridruže teroristima

ZAGREB - Islamski teroristi u svjetskom su se filmu pojavljivali na dva moguća načina. Do 11. rujna 2011. oni su bili dežurni negativci, komični rivali na kojima su herojsku karijeru gradili junaci “popcorn” filmova. Od 11. rujna postali su tabu, a tematiziralo ih se samo u kontekstu zapadnjačkog kršenja ljudskih prava, kao u “Road to Guantanamo” ili “Rendition”.

Film “Četiri lava” Britanca Chrisa Morrisa, prikazan u ponedjeljak na ZFF-u, film je koji ispada iz predvidivih ladica. To je film u kojem su (anti)junaci doista islamski teroristi.

Krš i lom

“Four Lions” priča je o četvorici mladih londonskih Pakistanaca koji se odluče uključiti u džihad. Dvojica od njih odlaze u kamp u Afganistan gdje, međutim, svojom nekompetencijom prouzroče krš i lom, da bi po povratku u Englesku regrutirali još dvojicu.

Četiri mudžahida pri tom smišljaju najapsurdnije terorističke zamisli, među kojima je jedna - postavit minu pod internet! Glavni izvor smijehaje, dakako, posvemašnja nekompetencija “terorista”. Njihov ih vođa recimo uči da će izbjeći prisluškivanje tako što će progutati SIM karticu, a tajno snimanje tako što će na ulici brzo micati glavom lijevo-desno.

Furka na džihad

Morrisov film, ukratko, neviđeno je smiješan, no ispod te rafalne paljbe nonsens humora krije se i ozbiljno tematiziranje imigracije, vjere, identiteta. “Lavovi” za početak rijetko idu u džamiju, govore najgrublji cockney, a cijeli svemir njihovih kulturnih referenci pripada zapadnoj treš kulturi: zabavnim parkovima, crtićima, zalogajnicama.

Dok su pravi vjerski fanatici u filmu prikazani kao miroljubivi, ali patrijarhalni, teroristima je furka na džihad gotovo pa frivolna supkultura, nešto poput nogometnog huliganstva za ne-bijelce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:26