9. ZAGREB FILM FESTIVAL

Jaka reprezentacija iz regije, vesterni iz komunizma i erotika

ZAGREB - Jedanaest intrigantnih dugometražnih filmova u natjecateljskom programu, niz istaknutih dokumentaraca, komunistički vesterni i soft erotika - tako bi najkraće izgledao opis 9. Zagreb Film Festivala koji će se odvijati od 16. do 23. listopada.

Jesenski zagrebački festival prvog i drugog filma otvorio je svoje programske karte u četvrtak, kad je direkcija na presici predstavila kompletan program. U dugometražnoj konkurenciji igrat će 11 naslova, odreda razmjerno poznatih filmova pristiglih s velikih festivala.

Pažnju u tom jakom programu skreće “Shame” (Sramota), film o osamljenom imućnom erotomanu britanskog video umjetnika Stevea McQueena, kao i “Tyrranosaur”, film o ljubavi nasilnog pijanca i kršćanske kućanice britanskog glumca Paddyja Considinea koji je na Sundanceu nagrađen za režiju.

Tu su i “Accacias” (Bagremi), dobitnik ovogodišnje Camere d'or za najboljeg canneskog debitanta, film koji tipično reprezentira u nas relativno nepoznati novi argentinski film.

Neočekivani revolt

Vjerojatno najprovokativniji film ZFF-a stiže pak iz Austrije: “Michael” je rad Austrijanca - bivšeg Hanekeovog asistenta - Markusa Schleinzera, a bavi se svakodnevicom pedofila koji je zatočio muško dijete u podrumu. Film (koji je mnoge asocirao na slučaj Kampusch) izazvao je u Cannesu dosta neočekivanog revolta, iako je zanimljiv i utemeljeno provokativan.

Ako nas je na nešto ZFF navikao, onda je to jaka reprezentacija filmova iz regije. U razmjerno tankoj sezoni za balkanski film ZFF ih nudi tri, od kojih se svakako kvalitetom izdvaja albanski “Krvna osveta”, film o proceduri mirenja dviju krvno zavađenih obitelji koji je snimio miljenik Sundancea, Amerikanac Joshua Marston.

Iz Slovenije stiže debitant Nejc Gazvoda s vizualno dopadljivim generacijskim road-moviem “Izlet”, a iz Rumunjske Adrian Sitaru, režiser kojeg pamtimo po uznemirujućem trileru u duhu Polanskog “Sportski ribolov”. Sitaru u Zagreb sad donosi nešto potpuno drukčije, film “U dobroj namjeri” o sinu koji se opsesivno brine za svoju hospitaliziranu mater.

24 sata

Glavni program zaokružuju još tri naslova: nizozemski “Lena” Christophera van Rompuya, norveški “Oslo, 31 kolovoza” Joachima Triera - minuciozna kronika prva 24 sata narkomana otpuštenog iz komune - te “Razmjena” Erana Kolirina, film o fakultetskom profesoru koji počinje voditi tajni usporedni život.

Dokumentarni program ima tri sjajne atrakcije. Prva od njih stiže iz Rijeke: to su “Marijine”, obiteljski humoristički “mockumentary” Željke Sukove koji je ostvario fini uspjeh i u Karlovym Varyma. “Orkestar” Pjera Žalice film je o povijesti benda Plavi orkestar koji je ovo ljeto premijerno igrao u Sarajevu, a “I’m Still Here” navodno je krajnje provokativni i šokantni film koji prati novu, rapersku karijeru bivšeg glumca Joaquina Phoenixa. Film je režirao glumac, Casey Affleck.

Klasik Makavejeva

Uz tradicionalni kratkometražni program te program hrvatskih debitanata “Kockice”, ZFF po tradiciji donosi i podosta filmofilske arhivske robe.

U programu “Moj prvi film” ove godine fokus je na Danskoj, a među pet odabranih naslova fanove Larsa Von Triera privući će njegov prvijenac “Elementi zločina” (1984). Ipak, prava bomba “danskih pet” je “Pusher” (1996) Nicolasa Wending Refna, razorni krimić pred kojim se Tarantino može pokriti ušima. Tu je i tradicionalni program “5 velikih” (iz kojeg izdvajamo finu austrijsku dramu “Bez oca”) te dva programa filmofilskih pikanterija.

Jedan od njih su “istočni vesterni”, program komunističkih filmova vesternske inspiracije, a drugi “Seksualna edukacija”, program koji miksa klasike soft erotike 60-ih i 70-ih s neobičnim domaćim raritetima, poput “Ljubavnog slučaja PPT službenice” Dušana Makavejeva, ali i - edukativnog filma o sifilisu koji je zagrebačka Škola narodnog zdravlja snimila - 1933!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:45