UGLEDNI REDATELJ

IVAN GORAN VITEZ O SVOM NOVOM FILMU: 'Danas nitko nije komunist ni fašist zapravo. Oni koji se na to pozivaju su bleferi'

Ivan Goran Vitez, redatelj komedije "Narodni heroj Ljiljan Vidić" je u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" komentirao poznate ideološke podjele u zemlji, rekavši kako one koji se na to pozivaju doživljava - bleferima.

- Danas nitko nije komunist ni fašist zapravo. Ne vjerujem da je moguće da se komunizam ponovno pojavi jer se nije pokazao uspješnim - kazao je Vitez voditelju Aleksandru Stankoviću.

'Godinu dana prije nego što je pušten general Ante Gotovina iz Haaga, ja sam napisao sinopsis u kojemu Vjeku Šoštara, kao nekog generala, potpuno iznenada puštaju iz Haaga i on dolazi u Hrvatsku inkognito, desni krugovi ga uzimaju k sebi, on se nešto nevoljko ponaša - i na HAVC-u mi je to odbijeno, kazao je.

'Sve je bilo u njegovu sinopsisu: i Živi zid koji se ne zove tako, "šatoraši", demonstracije na Markovu trgu. Godinu dana prije nego što je Gotovina izašao iz zatvora, ja sam to napisao, ali za to tada nije bilo sluha. Da se to tada odobrilo, to je moglo biti snimljeno, moglo je biti aktualno. Kada radite film kod nas, uvijek morate razmišljati što će biti pet godina unaprijed , rekao je Vitez.

S Ivonom Jukom radio je na filmu i ističe da mu je to bilo najgore i najšokatnije radno iskustvo dosad: "Dobio sam bubrežni kamenac".

Vitezov film "Narodni heroj Ljiljan Vidić" počet će se prikazivati 31. prosinca, a smješta događaje iz Drugoga svjetskog rata u današnjicu pa se partizani, kako bi pobijedili u ratu, u NDH prijavljuju na reality show "Čimbenik X". Provokativni redatelj izjavio je kako je u filmu prema svima bio isti, uz jednaku dozu političke (ne)korektnosti. Očekuje da će film pogledati barem sto tisuća ljudi. Komentirao je i mandatara Tihomira Oreškovića rekavši kako bi hrvatski premijer "morao znati hrvatski jezik".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:35