POČINJE 17. MOTOVUN

Hit je ‘Boyhood’, film koji je sniman dvanaest godina

Dječaka Masona, kojeg glumi Ellar Coltrane, upoznajemo kao šestogodišnjaka. Kad je završio film, bilo mu je 18 godina

Film “Boyhood” redatelj Richard Linklater snimao je dvanaest godina. Svake je godine snimao po tri dana zaredom, pa se može pratiti kako djeca rastu i glumci stare.

Film prati odrastanje dječaka Masona, kojeg glumi Ellar Coltrane. Upoznajemo ga kao šestogodišnjaka, film završava kada postaje punoljetan.

Njegove roditelje glume Ethan Hawke i Patricia Arquette, sestru Lorelei Linklater, koja je kći redatelja. No, za razliku od trilogije “Prije sumraka”, “Prije zore” i “Prije ponoći” istog redatelja, u kojoj također glavnu ulogu ima Ethan Hawk, riječ je o jednom jedinom filmu.

Otac kukavica

Linkalterov film jedna je od filmskih poslastica sedamnaestog po redu Motovun Film Festivala koji počinje večeras; otvara ga venecuelanski film “Loša kosa”, koji je na festival stigao u suradnji s Queerom, a inače je pobjednik festivala u San Sebastianu.

Film “Policajčeva žena” njemačkog redatelja Philipa Gröninga, dobitnik Grand Prixa žirija na posljednjem Filmskom festivalu u Veneciji, složen je iz niza detalja, malih fragmenata.

Ove godine se u Motovunu prikazuje nekoliko filmova koji su dobro prošli na međunarodnim festivalima, među njima je i “Crni ugljen, bijeli led”, kineski noir o serijskom ubojici, koji je pobjedio u Berlinu.

U Cannesu je, pak, jako dobro prošao “Turist” švedskog redatelja Östlunda, prati obitelj koja je otišla na sedmodnevni odmor u skijaški resort. Drugog dana njihova boravka lavina se obruši na terasu. Iako bi se očekivala drukčija reakcija, otac obitelji zgrabi mobitel i pobjegne, ostavivši na terasi ženu i djecu. To temeljito promijeni odnos u obitelji, jer ga žena nakon tog događaja počinje gledati s oprezom...

Jedan od filmova s Motovuna o kojemu će se zasigurno pričati jesu “Djeca tranzicije”. Riječ je o Factumovoj produkciji, redatelj je Matija Vukšić. Freska je to o mladima u tranziciji: dječak iz Slavonskog Broda koji pokušava uspjeti u nogometu, cura koja se ubila jer je bila žrtva cyber-bullyinga...

O Caveu i Chomskom

Bit će prikazana dva dokumentarna filma, jedan o Nicku Caveu, drugi o Noamu Chomskom. Od gostiju treba izdvojiti Andreja Zvjaginceva te Stephena Daldrya; Daldry će krstiti kino nazvano po “Billy Elliotu”. Gost će biti i konceptualni umjetnik Ulay, poznat i kao bivši životni i umjetnički partner Marine Abramović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:05