OZRAČJE APOKALIPSE

Gledali smo nastavak hita na Netflixu: čekali smo ga 5 godina, no kao da ga je redatelj napravio nasilu

Film Platforma

 Netflix/
Prva je "Platforma" bila očita alegorija klasne nejednakosti i nesolidarnosti. Druga je jednako očito alegorija totalitarnog egalitarizma.

Španjolski film "Platforma" se 2020. pretvorio u jednog od najvećih profitera pandemijskog zatvaranja. Distopijski triler baskijskog režisera Gaztelu-Urrutije pojavio se na Netflixu upravo u času kad je virus ugasio kina i gledatelje priveo streamingu. Film se savršeno uklopio u apokaliptično ozračje i dosegao je 56 milijun gledatelja na Netflixu. Nije stoga čudo da je doživio i nastavak: čudnije je, zapravo, što smo ga čekali punih pet godina.

"Platforma" je bila high-concept koji se zbivao u svijetu šahti podijeljenoj na katove. S gornjih katova pristiže hrana, oni koji su postavljeni više u prilici su se obžderati, no oni niže zato gladuju jer im preostane malo ili ništa. "Platforma 2" zbiva se nakon revolucionarnog prevrata. Tzv. lojalisti sad kontroliraju šahtu, hrana se dijeli strogo, a svaki prekršaj kažnjavaju okrutni redari. Junakinja (Smit) je isprva lojalist, no pobuni se kad joj vigilanti svirepo kazne cimericu.

Prva je "Platforma" bila očita alegorija klasne nejednakosti i nesolidarnosti. Druga je jednako očito alegorija totalitarnog egalitarizma. Problem je, međutim, što drugi film nije ni izdaleka domišljen kao izvorni. Dok je prva "Platforma" imala i glavu i rep, druga se svodi na glavinjanje iz motiva u motiv bez provodne niti. Dojam je da je autor Gaztelu-Urrutia drugi film cijedio silom, a bez prave ideje što s "Platformom" dalje.

PLATFORMA 2 (Španjolska 2024), režija: Galder Gaztelu-Urrutia, uloge: Milena Smit, Hovik Keuckerian, Netflix

Ocjena: 2 i pol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 08:03