ERA NIJEMOG FILMA

'GENERAL' I 'MALIŠAN' Klasici Bustera Keatona i Charlieja Chaplina uz taktove Zagrebačke filharmonije

Premijerne projekcije priređuju se 5., 6. i 7. studenog, nakon čega će uslijediti reprizne izvedbe 22. prosinca, 26. siječnja, 24. veljače i 23. ožujka

Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija već četvrtu sezonu zaredom u kinu Europa pripremaju nezaboravno iskustvo za sve filmofile i ljubitelje klasične glazbe, ali i za sve druge željne audio-vizualnih senzacija kakve neće često imati prilike doživjeti.

Dva ostvarenja iz reda najvećih kinematografskih klasika ere nijemog filma, ‘Mališan’ (The Kid) Charlieja Chaplina i ‘General’ (The General) Bustera Keatona, prikazat će se na ukupno 14 projekcija tijekom nadolazeće jeseni i zime, koje će glazbenom izvedbom popratiti orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

Premijerne projekcije priređuju se 5., 6. i 7. studenog, nakon čega će uslijediti reprizne izvedbe 22. prosinca, 26. siječnja, 24. veljače i 23. ožujka. Na svaki od navedenih datuma održat će se jedna projekcija ‘Mališana’ (s početkom u 18:30 sati) i jedna projekcija ‘Generala’ (u 20:30 sati).

‘Mališan’ Charlieja Chaplina, jedna od najuspješnijih filmskih kombinacija slapstick komedije i emotivno nabijene radnje, prati priču o Skitnici, jednom od najpoznatijih likova s celuloidnih vrpci svih vremena. Film je nakon premijernog prikazanja u veljači 1921. postao golemi hit, a mnogi ga smatraju i najvećim trijumfom Chaplinove karijere.

Prizor iz ‘Mališana’ Charlieja Chaplina

Keatonovo najdraže vlastito ostvarenje – ‘General’ – veliki je Orson Welles nazvao “najvećom komedijom, najvećim filmom o Građanskom ratu i možda najvećim filmom ikada snimljenim”, a uživa kultni status i nalazi se na svim ljestvicama najboljih filmova ikada.

Buster Keaton, uz Charlieja Chaplina, najveći je američki predstavnik nijemog filma, popularno nazivan i ‘Velikim kamenim licem’ zbog prepoznatljivo bezizražajnog lica lišenog mimike.

Prizor iz filma 'General' Bustera Keatona

Program ‘Fil(m)harmonija’ od samoga je početka praćen iznimno snažnim interesom publike koja svake godine u dupkom punoj dvorani uživa u spektakularnom filmsko-glazbenom aranžmanu. Dosad su na ukupno 21 projekciji, kojima je prisustvovalo gotovo 10.000 posjetitelja, prikazana tri velika nijema filmska ostvarenja: ‘Nosferatu’ F. W. Murnaua iz 1922. (sezona 2012./2013.), ‘Krstarica Potemkin’ Sergeja Ejzenštejna iz 1925. (sezona 2013./2014.) te ‘Cirkus’ Charlieja Chaplina iz 1928. (sezona 2014./2015.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:31