EX MACHINA

FILM O PROGRAMERU KOJI JE ODABRAN ZA EKSPERIMENT Redateljski prvijenac Alexa Garlanda najbolji je britanski nezavisni film

 YouTube
Garlandovo do sada najpoznatije djelo je roman 'Plaža' ('The Beach'), utopija o tajlandskom otoku koji postaje utočište generacije X

Na svečanosti dodjele nagrada britanskog nezavisnog filma, održanoj u nedjelju navečer u Londonu, sf-triler 'Ex Machina' osvojio je nagradu za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolji scenarij i najbolje vizualne efekte.

U ovom filmu o mladom programeru koji je odabran za sudjelovanje u eksperimentu istraživanja ljudskih kvaliteta ženske umjetne inteligencije redateljski je debitirao pisac Alex Garland. Njegovo do sada najpoznatije djelo je roman 'Plaža' ('The Beach') iz 1997., utopija o tajlandskom otoku koji postaje utočište generacije X što s ruksacima na leđima obilaze svijet.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Saoirse Ronan za ulogu u 'Brooklynu', a Tom Hardy osvojio je nagradu za najboljeg glumca zbog uloge Ronniea i Reggiea Krayja u gansterskoj filmskoj biografiji 'Legend'.

Nagrade za najbolje sporedne glumce dobili su Olivia Colman ('The Lobster') i Brendan Gleeson ('Suffragette').

Najboljim međunarodnim nezavisnim filmom proglašen je 'Room' (kojeg video kao velikog favorita za Oscara!), a u kategoriji najboljeg dokumentarca nagrada ipak nije pripala filmu o Amy Winehouse, već je tu titulu osvojio film o Velšanima koji uzgajaju trkaće konje ('Dark Horse: The Incredible True Story of Dream Alliance').

Posebne nagrade osvojili su Kate Winslet i Chiwetel Ejiofor, za privlačenje globalne pozornosti na Veliku Britaniju te za izniman doprinos britanskom filmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 04:18