RAT ZA ART

Film Andreja Zvjaginceva posvađao motovunski i vukovarski filmski festival

 Damir Glibušić/CROPIX
Vukovarski filmski festival dobiva 250.000 kuna potpore od Hrvatskog audiovizualnog centra, a Motovun čak dvostruko više

Po tome što smo danas čuli ispada da u Hrvatskoj netko s dovoljno novca može kupiti vlastitu kulturnu manifestaciju koja ne služi interesu publike i još dobiti podršku iz javne blagajne - grmio je član umjetničkog vijeća pulskog filmskog festivala Mike Downey na sastanku predstavnika domaćih filmskih festivala koji je prošlog tjedna organiziran u Puli. Na koga se to odnosilo? Naravno, na zagrebački Discovery film, koji je neosporno najjači distributer art filmova u Hrvatskoj, a ujedno i organizator Vukovar film festivala: sve što otkupi za naše tržište a zavrjeđuje festivalsku promociju - a toga nije malo - Discovery ne daje ni Pulskom filmskom festivalu ni Motovunu, nego šalje u Vukovar.

Podmetanja napretek

Downey je posebno bijesan na Discovery film, jer je Motovun film festivalu, s kojim britanski producent s hrvatskom adresom još uvijek blisko surađuje, uskratio ruski film “Levijatan”, dobitnika Zlatne palme za najbolji scenarij na ovogodišnjem Cannesu, unatoč tome što je Motovun već imao potvrdu da će Andrej Zvjagincev osobno prisustvovati festivalu koji mu je upriličio i retrospektivu. Po svim pravilima fair playa Discovery je “Levijatan” trebao ustupiti Motovunu, ionako je već napravio odličan program za Vukovar i bez tog jednog filma ne bi propao, no morali biste poznavati odnose među našim festivalima: njihovi šefovi katkad ne komuniciraju izravno, nego šalju svoje niže pozicionirane službenike da žicaju filmove od drugih. Podmetanja je napretek, pa je tako huškački intonirani članak u jednim dnevnim novinama o tom skupu kojim se Discovery film razapinje na stup srama zbog monopola u kulturi potpisala novinarka koja je i selektorica Motovuna.

Ima još jedan razlog zbog kojeg Discovery nije bio spreman na suradnju. Vukovar dobiva 250 tisuća kuna potpore od Hrvatskog audiovizualnog centra za održavanje festivala, a Motovun dvostruko više. Kada se Vukovar - kao festival podunavskih zemalja, jedini takve vrste u Hrvatskoj - požalio HAVC-u na status, potkrepljujući svoj zahtjev za prebacivanje u festivale A kategorije vrlo povoljnom ocjenom koju je dobio od Austrijskog ministarstva obrazovanja, kulture i umjetnosti, ništa se nije promijenilo.

Vrhunska ostvarenja

Iz Downeyjeva izlaganja netko bi zaključio da je Motovun festival koji vrvi publikom, a Vukovar je mala periferna smotra, pa je tim sramotnija odluka Discovery filma da tamo ispuca svoje najbolje adute. To, međutim, nije istina, oba festivala imaju otprilike sličan broj gledatelja, tridesetak tisuća, s tim da je Vukovar u ekspanziji: prvu godina trajao je samo četiri dana, a sada se proširio na šest dana, održat će se od 25. do 30. kolovoza na nekoliko lokacija, kojima je pridodao i novoizgrađeni CineStarov miniplex s tri dvorane. Već lani su imali projekcije u Iloku, a ove godine namjeravaju gostovati u Vinkovcima i Županji. Cilj im je prekriti čitavu Istočnu Slavoniju.

Discovery film je osnovao je Vukovarac Igor Rakonić i tijekom postojanja te kompanije zadužio nas je za vrlu iscrpnu prezentaciju vrhunskih ostvarenja iz Južne Koreje i Kine, rumunjskog novog vala i još koječega: distribuirali su i oskarovca “Kraljev govor” te čitav niz ključnih ostvarenja američkog nezavisnog filma. Za kvalitetu svoga programa dobivali su i europske dotacije, no nisu bog zna kako profitirali od toga što su ga posuđivali drugim festivalima, distribuirali su ga i u kinima i na DVD-u (diskove odnedavno više ne proizvode, oslanjaju se samo na online platforme), a pokrenuli su i svoj kablovski kanal Kino & TV. Za razliku od kino i DVD distribucije, kablovski je biznis u ekspanziji, pa se Rakonić sprema otvoriti još jedan kanal.

Svi aduti

Što ćemo gledati ove godine na osmom po redu Vukovar film festivalu? Rakonić ističe renesansu mađarske kinematografije koja je u službenom podunavskom programu zastupljena s dva filma: ratnom dramom “Bilježnica”, koja je lani u Karlovim Varima dobila Kristalni globus, te filmom “Bijeli pas” Kornéla Mundrucza, ove godine nagrađenom u canneskom pratećem programu Izvjestan pogled. Po Rakoniću, senzacionalan je i cjelovečernji dokumentarac “Overdose”, o trkaćem konju koji je ujedinio Mađarsku.

Najatraktivniji je program svjetskog filma, u kojem su sporni “Levijatan” Andreja Zvjaginceva, “Mapa do zvijezda” kultnog kanadskog filmaša Davida Cronenberga te najnoviji film Woodyja Allena “Čarolija na mjesečini”.

Program Fokus na Britance prikazivat će se u CineStaru, u njemu je svakako najzanimljiviji neobičan SF Jonathana Glazera “Ispod kože” sa Scarlett Johansson u glavnoj ulozi, u Europskom otvaranju svakako treba pogledati odličan grčki film “Miss Violence”, a tu je još i popriličan broj kratkih igranih i dokumentarnih uradaka. Program još nije potpuno definiran, za nekoliko filmova se još pregovara, no ukoliko ih vrijeme posluži, i organizatori i publika mogli bi biti itekako zadovoljni ovogodišnjim izdanjem festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:57