POČINJE U NEDJELJU

FESTIVAL TOLERANCIJE Filmoljupce će oduševiti hrvatska premijera filma 'Rez'

Nije bez vraga uvodna napomena organizatora devetog po redu Festivala tolerancije da su u proteklom razdoblju napravili pravi bum: na prvom izdanju, koje se još zvalo Festival židovskog filma, imali su samo 12 filmova, da bi u međuvremenu prerasli u jedan od najozbiljnijih festivala u nas, koji je proširio ne samo raspon tema nego i broj naslova (danas se prikaže i do šezdesetak dugačkih i kratkih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova), uveo prigodne izložbe, radionice i prateće programe.

Festival počinje u nedjelju, projekcije su u kinima Europa i Tuškanac i traje sve do subote uvečer. Na svečanom otvaranju bit će prikazan kratki crtić „Bečka krv“ naših majstora animacije Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, inspiriran crtežima i slikama Georgea Grosza i Otta Dixa, te trenutačno zadnji film Andrzeja Wajde „Waƚeşa: čovjek nade“: potonji je imao premijeru 2013. u Veneciji i bavi se borbom Lecha Vaƚeşe s komunističkim režimom, međutim, nije didaktičan nego sočan i živopisan portret osobe koja ne zna uskladiti privatni život i politički angažman. Naslovnu ulogu vrlo uvjerljivo igra Robert Wieckiewicz, a u jednom se kadru pojave i omiljeni redateljevi glumci Krystina Janda i Jerzy Radziwilowicz, podsjetnik na „Čovjeka od mramora“, koji je u to doba uzdrmao Poljsku.

Filmoljupcima će poseban događaj predstavljati hrvatska premijera filma Fatiha Akina „Rez“: njemački filmaš turskog podrijetla pokazao je što znači tolerancija, oslikao je odiseju Armenca koji nakon genocida svoje nacije od strane Turaka traži dvije nestale kćeri. Glavnu ulogu igra francuski Alžirac Tahar Rahim, poznat po nagrađivanim filmovima „Prorok“ i „Prošlost“, a snimalo se po čitavom svijetu, od Turske do Amerike.

Gost festivala je ugledni mađarski filmaš Istvan Szabo: podsjetit ćemo se na njegovog „Mefista“ s Klausom Mariom Brandauerom, jedini film te kinematografije nagrađen Oscarom, a u programu su još dva njegova filma koja se bave tolerancijom, „Životna odluka“ o suradnji slavnog dirigenta Wilhelma Furtwänglera s nacizmom, te „Vrata“ s odličnom Helen Mirren u ulozi nekonvencionalne mađarske seljanke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:38