U ZNAKU FRANCUSKE

FESTIVAL ANIMACIJE U VARAŽDINU Oscarovci, klasici i gosti iz cijelog svijeta

 YouTube
Varaždin na nekoliko dana postaje centar dječje svjetske animacije

VAFI 5 u znaku zemlje partnera Francuske bogatiji je no ikad. U šest dana Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin od 22. do 27. travnja bit će prikazana 194 animirana filma u službenoj konkurenciji, njih još 15 u popratnom programu, održat će se četiri radionice, okrugli stol i tri predavanja te otvoriti izložba. Varaždin na nekoliko dana postaje centar dječje svjetske animacije – dolazi 90 gostiju iz cijelog svijeta.

"Ponosni smo na svoje peto izdanje koje publici nudi doista kvalitetan sadržaj. Uz radionice i crtaonice, tu su i besplatne projekcije francuskih animiranih filmova. Među njima je jedan od najboljih filmova svih vremena "Kralj i ptica rugalica" čija genijalnost ne blijedi ni nakon 30 godina, a u programu kratkih filmova nikako ne propustite "Logoramu", film koji je 2010. dobio Oscara", rekla je programska direktorica Sandra Malenica.

'Kralj i ptica rugalica' - trailer

Po prvi put u svom rodnom gradu strip izložbu pod nazivom "Originali i kopije" otvorit će Varaždinac iz Zagreba, strip crtač i animator Darko Kreč.

Na festivalu će svoju svjetsku premijeru doživjeti i animirani film Boje (Colours) kojeg su u sklopu AWG-a (ASIFA Workshop Group) zajedno izradili članovi animacijskih studija iz cijelog svijeta, ali i varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

"To je samo potvrda da smo postali itekako važni u svijetu animacije jer do sada su se premijere održavale samo na "odraslim" festivalima. Struka nas je prepoznala, a mi se okrećemo i stručnosti pa ćemo održati i okrugli stol na temu animacija kao pedagoško sredstvo", istaknula je Malenica.

"Današnja su djeca djeca medija i stoga je svaki doprinos filmskom opismenjavanju djece i mladih od izuzetnog značaja za razvoj medijske kulture. VAFI u tom smislu ima dvojaku ulogu, poticanje i razvoj filmskog stvaralaštva kroz VAFI Junior, te priliku za upoznavanje filmske animacije kroz recentne radove odraslih u sklopu VAFI Seniora. Posebno valja naglasiti važnost uvođenja Senior dijela festivala čiji je cilj široj mladoj publici kvalitetno približiti izražajna sredstva animacije kao umjetničke forme koja osim što zabavlja, ima i funkciju poticanja na promišljanje, širenje ideja, kritičkog pristupa svijetu u kojem živimo", kazala je Dubravka Kalinić Lebinec, osnivačica i prva voditeljica VANIME te selektorica ovogodišnjeg VAFI Seniora.

Pred žirijem, na čijem je čelu predsjednica AWG-a Anastasia Dimitra iz Grčke, a članovi su filmski kritičar iz Egipta Sherif Awad i strip crtač i animator iz Zagreba Darko Kreč, neće biti lak zadatak. Rekordan broj filmova koji je stigao u Varaždin je na peto izdanje VAFI-ja privukao i rekordan broj gostiju. Već petu godinu zaredom najavljeni su animatori iz Hong Konga, ali i Rusije, Egipta, Belgije, Grčke, Izraela, Poljske i naravno – Hrvatske.

VAFI prati i humanitarna akcija, a ove godine u ime učenika Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar prodavat će se keramičke figurice kako bi oni mogli otići na ljetovanje.

Logorama - trailer

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:53