OD VELIKOG FILMA DO TV SERIJE

FARGO Billy Bob Thornton, vrag ponovo stiže u zameteni gradić

Održi li serija ritam prve epizode, govorit će se o remek-djelu dostojnom izvornika braće Coen

Ukoliko se dobro sjećate filma “Fargo” braće Coen, dobitnika Zlatne palme u Cannesu za najbolju režiju i dva Oscara za scenarij i glavnu žensku ulogu, znat ćete da je natpis kojim počinje prva epizoda istoimene serije, premijerno emitirane u utorak uvečer na američkoj kablovskoj mreži FX, istovjetan onom u filmu: “Na zahtjev preživjelih imena su izmijenjena. Iz poštovanja prema mrtvima sve je ispričano onako kako se dogodilo”. Dakako, već je natpis u filmu bio čista izmišljotina, braća Coen tu i tamo bi se nadahnula ponekom zgodom iz crnih kronika, a ni scenarist serije Noah Hawley nije nikakav tragalac za autentičnošću, no treba mu odati priznanje da je obavio gotovo nemoguću misiju, napisao je prvorazredan “fiction” inspiriran modernim filmskim krimi klasikom. Štošta toga podsjeća na “Fargo” braće Coen - snijegom zameteni grad i pustare uokolo njega, smotani bezveznjak koji naručuje ubojstvo, srčana neugledna policajka s nevjerojatnim talentom za posao koji obavlja, spretan spoj humora i grozota - no nekako je sve i drukčije.

Coeni kao producenti

Nimalo slučajno što su Coeni, nakon što su pročitali prvu epizodu serije, poručili Hawleyju da samo tako nastavi dalje, oni o televiziji ionako nemaju previše pojma, iako su ovdje figurirali kao izvršni producenti.

Manje je poznato da je ovo drugi pokušaj pravljenja serije po tom filmu. Prvi je krahirao još 2003., u njemu je Edie Falco iz “Obitelji Soprano” igrala trudnu policajku Marge Gunderson, ali kako se Frances McDormand doimala nezamjenljivom u toj ulozi, dalje od pilota nije se stiglo.

Hawley se odlučio na puno zanimljiviji koncept, odabrao je danas sve popularniji format serije od jedne sezone, koja se može a i ne mora nastaviti. “Američka horor priča” tako je već pred četvrtom sezonom, a vidjet ćemo hoće li hvalospjevima obasuti “Pravi detektiv” imati drugo izdanje. U deset epizoda “Farga” izložena je kontinuirana radnja, koja je - po scenaristu - zapravo film od deset sati: ona povremeno podsjeća na film braće Coen, no u pitanju je posve originalna cjelina.

Njezin je glavni protagonist - bar sudeći po prvoj epizodi - čisti negativac, zapravo vrag u ljudskom obličju. Nimalo slučajno što je Billy Bob Thornton prihvatio taj angažman, jer je sjajan kao Lorne Malvo, plaćeni ubojica iz uvjerenja. Njega je u grad u Minnesoti nanio običan prometni udes, udario je automobilom u jelena koji je pretrčavao cestu, on je ostao omamljen za volanom, a iz njegova prtljažnika iskočio je tip samo u gaćama i pobjegao u snijeg: daleko, naravno, nije došao.

Radikalna preobrazba

Ne likvidira Lorne druge zbog novca, uvjeren je da su ništarije i iskoristit će svaku priliku da podrije jednog protiv drugoga.

Nije on nikakav psihopat, ljubazno će objasniti nekom policajcu da ga ne globi zbog prebrze vožnje, jer bi moglo biti svašta: pametnije bi bilo da se vrati kući svojoj obitelji nego da riskira život. U drugoj prigodi objasnit će Lesteru Nuygaardu (izvrsni Martin Freeman, Bilbo Baggins iz serijala “Hobit”) kako to funkcionira među ljudima: “Ako mu jednom dozvoliš da ti slomi nos, drugi put će ti slomiti kičmu”. Lester je drugi glavni protagonist ove priče, koji se radikalno preobražava: isprva samo trpi uvrede da bi u jednom trenutku, kada mu supruga predbaci: “Ti nisi muškarac, nisi čak ni pola muškarca”, na nju potegnuo čekić. U njegovu podrumu je plakat s bijelim ribicama okrenutima u jednom smjeru, a u sredini je jedna crvena koja pliva u drugom. Natpis je znakovit: “Što ako ste vi u pravu, a oni su u krivu?”.

Sušta im je suprotnost mlada policajka Molly Solverson (malo poznata Allison Tolman dobila je ulogu iako su se za nju natjecale i glumice s renomeom) koja je stjecajem okolnosti preuzela istragu o seriji ubojstava, iako smatra da za to još nije spremna. Dok se uokolo nje naziru ponori ljudskosti, ona u njih ni da zaviri, a dovoljno je dobra u svom poslu da nesmotreno ne nastrada.

Crni humor i napetost

Prvu epizodu režirao je televizijski veteran Adam Bernstein (radio na brojnim epizodama glasovite serije “Na putu prema dolje”), a vrlina je njegova prosedea što ne gubi vrijeme na stvaranje ugođaja - što je redovno slučaj u “Hannibalu” i “Pravom detektivu” - nego funkcionalno izlaže priču i zna kada je treba podložiti crnim humorom a kada napetošću.

Braća Coen zasigurno su zadovoljna njegovim poslom jer im je stil sličan, a itekako su zadovoljni i gledatelji i kritika: prve reakcije korisnika web portala imdb.com su visoka ocjena 9,4 (od moguće desetke), a zbirni sud najeminentnijih američkih televizijskih kritičara na metacritic.com je 87 od mogućih 100 poena.

Kablovski kanal FX zadovoljan je rezultatima gledanosti prve epizode: nju je u ukupno tri emitiranja vidjelo 4,1 milijun gledatelja, što je u rangu njihovih najvećih uspjeha (“Sinovi anarhije”, “Amerikanci”, “Pravednik”). Ukoliko u kasnijim nastavcima zadrži ovakvu visoku razinu, “Fargo” će biti jedan od velikih događaja ovogodišnje televizijske sezone. Ponadajmo se da će čim prije na neku od naših kablovskih platformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:22