NAJBOLJI KRATKI FILM

EUROPSKI OSKAR ZA 'KOKOŠKU' Kakose mali njemački film pretvorio u finoulaganje

Najveći gubitnici ovogodišnjih nagrada EFA su - bez sumnje - ruski "Levijatan" Andreja Zvjaginceva te canneski pobjednik "Zimski san" Nurija Bilge Ceylana

RIGA - Dodjela Europskih filmskih nagrada (EFA) koja se u subotu odvijala u latvijskoj nacionalnoj operi u Rigi donijela je hrvatskoj kinematografiji malo, no ne sasvim neočekivano iznenađenje. Kratkometražni film “Kokoška” - nastao u hrvatskoj koprodukciji - dobio je nagradu kao najbolji europski kratki film.

“Kokoška” je film Une Gunjak, Sarajke koja je sa 18 godina emigrirala iz BiH u Njemačku, studirala film u Londonu, a svoj kratki film snimila u njemačkoj produkciji, s hrvatskim manjinskim udjelom. Riječ je o sarajevskoj ratnoj priči o obitelji koja na terasi drži kokoš. Ta kokoš djevojčici je svojevrsni ljubimac.

Sve dok - očekivano - ne završi pečena. Film Une Gunjak prije nagrade EFA već je osvojio dosta nagrada, uključujući i Srce Sarajeva za kratki film, a nakon Rige ide i na Sundance festival u SAD. Tako se taj mali njemački film koji je HAVC podržao s nevelikim novcem na koncu pretvorio u fino simboličko ulaganje.

Što se ostalog tiče, u Rigi je sve proteklo bez iznenađenja. Apsolutni pobjednik nagrada EFA je poljski film “Ida” Pawela Pawlikowskog koji je osvojio tri ključne nagrade - za najbolji film, režiju i scenarij. K tomu, “Ida” je osvojila i nagradu publike, te EFA za kameru.

Doda li se tomu da nagrada za najboljeg debitanta “European Discovery” odlazi u Ukrajinu (filmu “Pleme” Miroslava Slabošpickog) ispada da je istočna Europa prošla u Rigi bolje nego ikad u povijesti EFA. “Ida” je - spomenimo i to - prvi poljski film koji je osvojio EFA nakon točno 27 godina, odnosno nakon “Kratkog filma o ubijanju” Krzystofa Kieslowskog koji je ovu nagradu - tada još nazivanu Felix - osvojio prve godine kad je utemeljena.

Također, “Ida” je prvi film u novijoj povijesti EFA koji je osvojio glavnu nagradu, a da nije igrao na nekom od tri najveća europska festivalska oligopolista (Cannes, Berlin, Venecija).

Nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio je Britanac Timothy Spall za ulogu slikara Turnera u biografskom filmu “Mr Turner”. Nagradu za žensku ulogu osvojila je pak Francuskinja Marion Cotillard za belgijski film “Dva dana, jedna noć” braće Dardenne, u kojem glumi otpuštenu radnicu koja se preko vikenda bori da spasi radno mjesto.

Premda su oboje glumaca i obje uloge odlične, dojam je da su se glasači poveli iznimnom vidljivošću i reputacijom ovih dvoje glumaca.

Nagrada za najbolju komediju otišla je u Italiju filmu “Mafija ubija samo ljeti” Pierfrancesca Diliberta, a nagrada za najbolji dokumentarac njemačkom filmu “Gospodari svemira” Marcusa Baudera.

Taj dokumentarac o suvremenom bankarstvu pomalo je iznanađujući pobjednik, jer su mnogi očekivali ili pobjedu dobitnika Zlatnog lava “Sacro gra” Gianfranca Rosija, ili slavnog austrijskog dokumentarista Huberta Saupera za njegov film “Dolazimo u miru” o suvremenoj Africi.

Najveći gubitnici ovogodišnjih nagrada EFA su - bez sumnje - ruski “Levijatan” Andreja Zvjaginceva te canneski pobjednik “Zimski san” Nurija Bilge Ceylana. Oba su filma ostala potpuno praznih ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37